Erişilebilirlik

Afganistan'ın Geleceğinde Kadınların Rolü


Afganistan'ın Geleceğinde Kadınların Rolü
Afganistan'ın Geleceğinde Kadınların Rolü

Kadınlar dünyanın her yerinde siyasi, sosyal ve ekonomik ilerleme için hayati önem taşır. Bu gerçek , kadınların insan haklarının özellikle Taleban yönetimi altında yıllardır gözardı edildiği, saldırıya uğradığı ve yok edildiği Afganistan için özellikle geçerlidir.

Taleban tarafından konan sert kısıtlamalara göre kızların okula gitmelerine izin verilmedi. İş bulmalarını ya da yakın bir erkek akrabası olmadan evlerinden çıkmalarını yasaklayan yasaları ihlal eden kızlar dövüldü, hatta öldürüldü. Kadınlar, hatta kız bebeklerin erkek doktorlar tarafından tedavi edilmesine ya da hastaneye gitmelerine izin verilmedi. Kadınların ayrıca doktorluk yapmaları da yasaklandı.

Dışişleri Bakanı Hillary Rodham, geçenlerde yaptığı bir konuşmada hiçbir ülkenin, vatandaşlarının yarısı ihmal edilirse gelişemeyeceğini söyledi. Kadınlar, yoksullukla mücadele çalışmalarında en etkili araç olarak bir toplumun refaha kavuşmasına katkıda bulunur: Aynı şekilde kadınlara yatırım yapmayan devletler, çöken devletler sınıfına girer. Bakan Clinton” bu konuda açıkça belirttiğim gibi kadınların bu sürece her aşamasında katılmaları gerektiğine kuvvetle inanıyorum”dedi.

Clinton” Bu amaçla Kadınlar Eylem Planımızı açıkladım.Bu planda kadınların güvenliği, kamu ve özel sektörde kadınların liderliği, kadınların hukuk kurumları ve sağlık hizmetlerinde görev alması, kadınlara, özellikle tarım sektörü olmak üzere ekonomik fırsatlardan yararlanma olanağı verilmesi yeralıyor. Bu kapsamlı, ileriye dönük bir program ve el-Kaide’nin geçenlerde açıkladığı Afgan kadınlarla ilgili onları intihar bombacısı olarak Batıya göndermek isteyen programıyla tam bir tezat oluşturuyor.” Şeklinde konuştu.

Afganistan ‘ın refaha kavuşması için kadınların Afgan toplumuna tam olarak katılması gerekiyor. Bu nedenle Amerikan Başkanının Afganistan planında kadın ve kızların eğitim, sağlık ve adalet sistemine girişini kolaylaştıran programlar yeralıyor. Planda kadınların güvenliği, liderlik yeteneklerinin geliştirilmesi ve kadın haklarını ilerletip güçlendiren Afgan sivil toplum örgütlerinin kurulmasını sağlayan programlar da bulunuyor. Yeni bir meslek öğrenen, küçük işyeri kuran ya da yaşadıkları toplulukta lider olan kadınlar her zaman desteklenecektir.

Afgan kadınlar sadece korunmaya ihtiyacı olan kurbanlar olarak görülmemelidir. Kadınlara Afgan toplumunun refaha ve başarıya ulaşmak için ihtiyaç duyduğu bir yetenek kaynağı ve liderler olarak saygı gösterilmeli, değer verilmelidir.

XS
SM
MD
LG