Erişilebilirlik

Avrupa Birliği Komisyonu Güvenoyu Aldı


2014 yılına kadar görev yapacak olan Avrupa Birliği Komisyonu, bir kaç aylık bir gecikmenin ardından Avrupa Parlamentosu’ndan güvenoyu aldı. Jose Manuel Barroso başkanlığındaki Komisyon’u oldukça zorlu bir dönem bekliyor.

Avrupa Parlamentosu, 31 Ekim 2014’e kadar Avrupa Birliği’ne yön verecek olan Komisyon’a yeşil ışık yaktı. Yapılan oylamada 488 parlamenter Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso ve ekibine destek verirken 137 parlementer aleyhte oy kullandı. 72 parlamenter ise çekimser kalmayı tercih etti.

Lizbon Antlaşması’nın yürürlüğe girmesinde yaşanan aksamalar ve Bulgaristan’ın Komisyon için gösterdiği ilk adayla ilgili sorun çıkması nedeniyle oldukça gecikmeli gelen bu onay aslında “2. Barroso Komisyonu’na” tüm siyasi kanatlardan oldukça güçlü bir destek geldiğini gösteriyor. Oylama sonrası Barroso’yla ortak basın toplantısı düzenleyen Avrupa Parlamentosu Başkanı Jerzy Buzek de bu noktaya dikkat çekti. Buzek, sonucun sağlam ve beş yıl öncesine oranla daha güçlü bir destek bulunduğunu gösterdiğini söyledi.

Barroso ve ekibini başta ekonomik sorunlar olmak üzere oldukça çalkantılı ve bir o kadar da zorlu bir dönem bekliyor. Barroso, Avrupa Birliği’nin içinde bulunduğu sıkıntıları bilmekle birlikte oldukça iddialı. Acil sorunların acil eylem gerktirdiğinin altını çizen Barroso, kendisinin ve ekibinin hazır olduğunu ifade etti.

Barroso’nun altını çizdiği bir başka unsuru da Avrupa Birliği konusundaki karamsar yaklaşımların önüne geçilmesinin gerekliliği oluşturdu. Barroso, bundan bir kaç yıl önceki Avrupa Birliği’yle bugünkü karşılaştırıldığında mutlu ve gururlu olmak için çok sayıda neden olduğunun görüleceğini kaydetti.

Barroso’nun yeni ekibi Hristiyan Demokrat ağırlıklı. Barroso da dahil olmak üzere Komisyon’un 13 üyesi bu siyasi aileye mensup. Komisyon’da 8 liberal, 6 da sol kökenli üye bulunuyor. Komisyon’daki toplam kadın üye sayısı ise 9.

Komisyon’un yeni yapılanmasındaki en önemli yenilik Başkan Yardımcısı konumundaki İngiliz üye Catherine Ashton’ın aynı zamanda Avrupa Birliği Dışişleri Bakanı olarak da görev yapacak olması. 2. Barroso Komisyonu’nda Türkiye açısından da bir yenilik söz konusu. Türkiye dosyası bugüne kadar Finlandiyalı üye Olli Rehn’e emanet edilmiş durumdaydı. Bundan sonra ise Çek üye Stefan Füle bu dosyadan sorumlu isim olacak. Diplomat kökenli olan Füle bu göreve atanmadan önce Çek Hükümeti’nde Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakan olarak görev yapıyordu.

Güven Özalp'in haberini sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG