Erişilebilirlik

Opel'den Yeniden Yapılanma Planı


Amerikan otomotiv devi General Motors, kendi çatısı altında bulunan Opel’in yeniden yapılandırması planı çerçevesinde, Avrupa’da toplam 8 bin personel indirimine gidiyor. Planın Almanya’yla ilgili ayrıntıları bugün açıklandı.

Küresel ekonomik krizin etkisiyle 2008’de 30 milyar doların üzerinde zarar açıklayan General Motors, geçen 2009’un Mart ayında başta Opel olmak üzere Avrupa’daki varlıklarını satacağını duyurmuştu. Daha sonra Alman hükümetinin araya girmesi ile Magna şirketi ile satış anlaşmasına varılmıştı. Ancak ABD hükümetinden mali destek alan General Motors, otomotiv sektöründe yaşanan toparlama emarelerinin ardından, karar değiştirerek, Opel’i satmayacağını duyurmuştu.

Almanya'daki dört tesiste 2 bin 500'ü Türk olmak üzere 25 bin kişinin çalıştığı Opel'in Magna'ya satışı için uğraşan ve 4,5 milyar Euro yardımı bu koşula bağlayan Alman hükümeti kararı o dönemde tepkiyle karşıladı. Daha sonra General Motors şefi Fritz Henderson, Opel'i yeniden yapılandıracaklarını ve bu konuda Alman Hükümeti'nden destek beklediklerini dile getirdi, ancak bazı iş yerlerinin kapatılabileceğini duyurdu.

İşci temcilcileri ise fabrika kapatma ve işyeri kaynaklı çıkışları kesinlikle kabul etmeyeceklerini bildirdi. Opel’in Avrupa yöneticiliğine bundan kısa bir süre önce atanan Nick Reilly ise şimdi Almanya’daki Opel tesislerini yeniden yapılandırma planını açıkladı. Buna göre, ilk etapda Belçika’daki Anvers’teki fabrikayı kapatma kararı alan ve 2 bin 600 kişi çalışanı işinden çıkaran Opel yönetimi, Almanya’da da krizi işçi çıkararak aşmayı amaçlıyor. Buna göre, Opel’in Bochum kentindeki fabrikasında toplam 1800 kişi iş yerini kaybederken, Rüsselheim’da 862, Kaiserslautern ve Eisenach tesislerinde ise 300’er çalışan işsiz kalacak, Opel’in Avrupa yönetiminde ise toplam 650 kişilik bir kadro azaltılmasına gidilecek.

Yeniden yapılanma planı kapsamında iş yerlerini koruyabileceklerini son ana kadar umut eden özellikle Bochum’daki işçilerin bu açıklama sonrasında büyük hayal kırıklığı yaşadığı ve Opel merkezli kentin geleceği konusunda da karamsar bir havanın ağır bastığı gözlemleniyor.

Öte yandan Opel yönetimi, söz konusu yeniden yapılandırma planını yaşama geçirebilmek için, Alman hükümetinden destek istedi.

Toplam 3,3 milyar Euroluk bir kurtarma planı hazırladıklarını açıklayan Opel Avrupa Şefi Nick Reilly, ‘Opel'in çalışmaya devam etmesi ve sürdürülebilir bir geleceğe sahip olması için’, Alman hükümetinin bu plana 2,7 milyar Euro oranında bir finansmanla katkıda bulunması yönünde gerekli başvuruları yaptıklarını açıkladı. Daha önce Opel’e desteği fabrikaların kapatılmaması ve işçi çıkarılmaması koşullarına bağlayan Başbakan Angela Merkel’in konuyla ilgili alacağı tavır merakla bekleniyor.

Cem Dalaman'ın haberini sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.


İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG