Erişilebilirlik

'Türk Ekonomisinde Uzun Vadeli Düşünmek Gerekiyor'


Küresel ekonomik krizde toparlanma sürecine girildiği konusunda hemen herkes görüşbirliği içinde.

Radikal gazetesi yazarı ekonomist Baran Tuncer Türk ekonomisinin de toparlanma sürecine girdiğini, ancak krizden en çok etkilenen ülkeler arasında olduğunu söyledi.

Amerika’da işsizlik oranı yüzde 9,7’ye geriledi. 2009 yılının üçüncü çeyreğinde Amerika’nın resmen durgunluktan çıktığı görülmüştü. Uzmanlar bütün verilerin küresel ekonomin yavaş bir toparlanma / büyüme sürecine girdiğini söylüyor. Radikal gazetesi yazarı, ekonomist Baran Tuncer de bu görüşte. Tuncer beklenmedik bir gelişme olmadığı sürece yavaş bir toparlanmanın süreceğini düşünüyor.

Ancak Tuncer, küresel krizden en çok etkilenen ülkeler arasında Türkiye’nin de bulunduğunu vurguluyor. Tuncer Türk ekonomisinde 2009 yılında ciddi bir küçülme olduğunu, ekonomik daralmanın yüzde 6 oranında olacağının tahmin edildiğini belirtti.

Bununla birlikte, Baran Tuncer, 2001 krizi neticesinde bankacılık sektöründe reform yapılmasıyla Türk ekonominsin küresel finans krizinden çok daha ciddi bir şekilde etkilenmekten kurtulduğunu kaydetti.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Tuncer, Türkiye’nin 2010 yılını bir şekilde geçiştirebileceğini, daha uzun dönemli düşünülmesi gerektiğini kaydetti. Tuncer, Türkiye'de tasarruf oranlarının ve verimliliğin arttırılması gerektiğini; yatırımların istihdamı arttıracak alanlara yönlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin Uluslararası Para Fonu IMF’yle yeni bir stand-by anlaşması yapması zaman zaman gündeme geliyor. Tuncer bu konuda tahmin yürütmenin zor olduğunu, ancak yeni bir anlaşmanın yararlı olabileceğini belirtti.

Bu haberin tümünü dinlemek için sağ üst köşedeki MP3 bağlantısına, söyleşinin tümünü izlemek için Windows Media bağlantısına tıklayabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG