Erişilebilirlik

Amerika'da İktidar ve Muhalefet İstihdamı Tartışıyor


Amerika'da iktidar ve muhalefet istihdam oranlarını tartışıyor.

Haftalık açıklamasını yayınlayan Başkan Barack Obama, aylar sonra işsizlik oranının ilk kez yüzde 10'un altına gerilediğini vurguladı, ancak bunun yine de yüksek bir oran olduğunu kabul etti.

Dün Ocak ayı istihdam verilerini açıklayan Amerika Çalışma Bakanlığı işsizlik oranın yüzde 9,7’ye gerilediğini bildirdi.

Bu, son beş ayın en düşük işsizlik oranı. İşsizlik oranındaki düşüş beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Ekonomistler işsizlik oranının en az yüzde 10 olarak açıklanmasını bekliyordu. Amerika Çalışma Bakanlığı Ocak ayında Amerikan ekonomisinde net 20 bin kişinin işini kaybettiğini açıkladı.

Son olumlu istihdam rakamlarına rağmen 2010 yılında işsizliğin yüzde 10 civarında seyretmesi bekleniyor.

Obama, finans şirketlerinin iflastan kurtulması için hazırlanan fondan 30 milyar dolar ayrılmasını ve Amerika'da küçük ölçekli işletmelere kaynak sağlanmasını istiyor.

Muhalefetteki Cumhuriyetçiler ise haftalık açıklamalarında Obama'yı milyarlarca dolar kamu harcaması yapmak ve buna rağmen işsizlik sorununu tatmin edici bir şekilde çözememekle suçladı. Muhalefet adına Obama'ya yanıt veren Texas milletvekili Jeb Hensarling yönetimin bütçe teklifinin devlet harcamalarını, vergileri ve kamu borcunu arttıracağını ileri sürdü.

Kongre Obama'nın teklif ettiği istihdam yasasını önümüzdeki hafta görüşmeye başlayacak.

XS
SM
MD
LG