Erişilebilirlik

Gates: 'PKK'ya Karşı İşbirliğimiz Yoğunlaşıyor'


Ankara'da temaslarda bulunan Amerika Savunma Bakanı Robert Gates Amerika'yla Türkiye'nin PKK terör örgütüne karşı işbirliğini yoğunlaştırdığını söyledi.

İstanbul'da NATO Savunma Bakanları toplantısının ardından Ankara'ya giden Gates, Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'la görüştü.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD Savunma Bakanı Robert Gates PKK'ya karşı işbirliğini daha da ileriye götürmeyi amaçladıklarını kaydetti. Gates Türkiye'nin terör örgütüne karşı kullanabileceği yeni imkanlar aradıklarını belirtti ve Irak'taki Amerikan kuvvetlerinin komutanı Orgeneral Ray Odierno'nun da bu konuyu görüşmek üzere Ankara'ya geldiğini hatırlattı. Amerika Savunma Bakanı Türkiye'yle işbirliğinin daha da yoğunlaştığını söyledi.

Ancak Gates, "nihai çözüm herkesi öldürmek değildir" dedi ve kuzey Irak'taki Kürt Bölgesel Yönetimi'nin Başkanı Mesut Barzani'yle görüşmesinde PKK'ya şiddete son vermesi için baskı kurulması gerektiğini vurguladığını kaydetti.

Türkiye İran Konusunda İyi Bir Aracı

Amerika Savuınma Bakanı Robert Gates, "Türkiye İran konusunda değerli bir aracı" dedi. Gates, Amerika'nın İran'la konuşmakta zorlandığı anlar olduğunu, bu durumda Türkiye'nin İran'la konuşabilmesinin önemli olduğunu kaydetti. Gates, "bence burada potansiyel fırsatlar var" dedi.

Ancak Gates, Birleşmiş Milletler'in İran'ın nükleer programı konusunda niye kaygı duyduğunun iyice anlaşılması gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin de bu kaygıları anladığı izleniminde olduğunu belirten Gates, Ankara'yla çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bölgede nükleer silah sahibi başka ülkelerin bulunduğunu söylemesi ve batıyı çifte standart uygulamakla suçlaması konusunda Gates, "İran'ın başka bir ülkeyi yok etme arzusunu ilan ettiğini ve Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşmasını çiğnediğini" söyledi.

Savunma Bakanı Gates, İran'ın barışçı nükleer çalışmalarına karşı olmadıklarını, ancak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları uyarınca uranyum zenginleştirme çalışmalarına son vermediğini kaydetti.

Türkiye'nin eksenini değiştirdiği yolundaki yorumlar hakkında Gates, "Türkiye'nin coğrafi olarak çok özel bir konumda olduğunu ve her alandaki çabalarının olumlu karşılanması gerektiğini" söyledi.

Afganistan İçin Ek Asker İstemedik

Türkiye'nin Afganistan'daki katkılarından memnun olduklarını belirten Amerika Savunma Bakanı Robert Gates, müttefik devletlerin 10 bin ek asker gönderme vaadinde bulunduğunu hatırlattı.

Amerika'nın Afganistan ve Pakistan Özel Temsilcisi Richard Holbrooke da geçen hafta Washington'da yaptığı açıklamada Türkiye'nin katkılarından büyük memnuniyet duyduklarını belirtmişti.

Afganistan’daki operasyonlara başından beri destek veren Türkiye, en son Kabil bölge komutanlığını yeniden devralarak bu ülkede görev yapan asker sayısını 1750’e çıkardı.

Bu arada Gates, Org. Başbuğ'la yaptığı görüşmede füze savunma sistemi konusunu da değerlendirdiklerini söyledi. Gates, füze savunma sistemi konusunda Türkiye'nin NATO kapsamında neler yapabileceği konusunda diyaloğun sürdüğünü, iki radarın Türkiye'ye yerleştirilmesinin de ele alındığını bildirdi.

Bu konuda Amerikalı yetkililer daha önce de “füze savunma sisteminin tüm NATO ülkelerini kapsayacağını ve bu sürecin NATO’yla birlikte yürütüleceğini" söylemişti.

XS
SM
MD
LG