Erişilebilirlik

Avrupa Parlamentosu'nda 6'ncı Kürt Konferansı


Avrupa Parlamentosu, 6'ncı kez Kürt konferansına ev sahipliği yapıyor. Dün başlayan “Türkiye ve Kürt sorunu: Siyasi diyalog ve barış inşası” konulu iki günlük konferans, Türkiye’de demokratik açılımın tartışıldığı bir döneme denk düşmesi nedeniyle de önem taşıyor.

Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen Kürt konferansları artık geleneksel hale geldi. Altı yıldır düzenlenen bu konferanslarda verilen mesajlar da genelde pek değişmiyor. Bu yılki konferansı farklı, belki de biraz daha önemli kılan ise toplantının zamanlamasının Türkiye’deki demokratik açılım tartışmalarıyla örtüşmesiydi.

Toplantı özellikle Kürt kanadının açılımla ilgili süreçten pek de memnun olmadığını ortaya koydu. Daha önceki yıllarda olduğu gibi Kürt sorununa barışçıl bir çözüm bulunması gereği üzerinde duran Leyla Zana, sıkıntıları şu şekilde dile getirdi: “Hepimiz bu sorunun barışçıl bir yöntemle çözülmesi konusunda mutabıkız. Fakat çözümde kullanılacak araç, yöntem, dil ve usluba dair sıkıntılar var.”

Süreçte sıkıntı yaratan en önemli unsurlardan birinin PKK olduğu ortada. Kürt kanadı ise gerek AB gerekse ABD’nin terör listesinde olan bu örgütün dışlanmasına karşı. Zana da bu görüşü paylaşanlardan: “Öte yandan PKK’yı tatmin etmeyen hiçbir proje ya da adım Kürt halkının çoğunluğu için kabul görmeyebilir.”

Zana’nın PKK konusundaki yaklaşımını paylaşan isimlerden birisi de Barış ve Demokrasi Partisi milletvekillerinden Emine Ayna.
Toplantı sırasında, “Diyalog diyeceksek PKK’ya terör örgütü diyemeyiz” ifadelerini kullanan Ayna, demokratik açılım konusunda Kürtlerin gerekli iradeyi gösterdiğini belirterek hükümeti suçladı: “Buradaki tek siyasi irade eksikliği Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bu konuda bir siyasi irade gösterememesidir.”

Demokratik açılımın başlamadan bittiği yönündeki söylemler de Türkiye’deki tartışma konularından biri. Milliyet Gazetesi yazarı Hasan Cemal ise bu konuda sabırlı davranılmasından yana: “Demokratik açılım tüm eksiklerine rağmen barışa, demokrasiye açılan önemli bir kapıdır. Tarihi bir fırsattır. Ben böyle düşünüyorum. Tıkanıklık yaşıyor ama bitmiş değil.”

Avrupa Birliği Komisyonu’ndan bir katılımcının bulunması konferans açısından önemli bir ilkdi. AB Komisyonu’nun Türkiye Masası Şefi Jean Christophe Filori, çözümün Türkiye’de bulunması gerektiğinin altını çizerken terör konusuna da özel bir vurgu yaptı. “Terörist şiddete dayalı siyasi çözüm yok” diyen Filori, PKK’nın terör örgütü olduğunu ve Komisyon’un bu örgütle temasta bulunmasının söz konusu olamayacağını ifade etti.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG