Erişilebilirlik

Holbrooke'dan Türkiye'ye Övgü


Amerika’nın Afganistan – Pakistan Özel Temsilcisi Büyükelçi Richard Holbrooke, Türkiye’nin Afganistan’a katkılarını övdü. Washington’da Yabancı Basın Merkezi’nde konuşan Holbrooke, Afganistan konusunda Türkiye’nin son derece önemli bir rolü olduğunu söyledi.

Amerika’nın Afganistan stratejisini değerlendiren Büyükelçi Richard Holbrooke, Türkiye’nin bölgede önemli stratejik ve güvenlik çıkarları bulunduğunu, Türkiye’yle Amerika’nın çıkarlarının örtüştüğünü söyledi:

“Türkiye bölgede son derece önemli bir faktör. Paralel çıkarlarımız var. Türkiye bir NATO müttefiki ve Afganistan’daki Uluslar arası Güvenlik Gücü’nün kilit bir üyesi.”

Afganistan’daki operasyonlara başından beri destek veren Türkiye, en son Kabil bölge komutanlığını yeniden devralarak bu ülkede görev yapan asker sayısını 1750’e çıkardı.

Yeni stratejisi kapsamında Obama Yönetimi Afganistan’a 30 bin takviye asker göndermeye başladı. NATO ülkeleri de Afganistan’a 10 bin ek asker göndereceklerini açıkladı.

Afganistan stratejisini yabancı basın mensuplarına anlatan Büyükelçi Holbrooke, Türkiye’ye katkılarından dolayı teşekkür etti:

“Türk hükümetine ve Türk halkına katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. ISAF ittifakımız içinde Afganistan’daki operasyonlar konusunda Türkiye’den daha önemli rol oynayan bir ülke düşünemiyorum.”

Büyükelçi Holbrooke ayrıca Amerika’nın Türkiye’yle işbirliğine büyük önem verdiklerini kaydetti:

“Çok büyük saygı duyuyor ve Türkiye’yle derinleşen işbirliğimize büyük önem veriyoruz.”

Ancak Holbrooke, Türkiye ve Amerika’nın Taleban unsurlarıyla irtibat kurulması konusunda bir çalışma içinde olmadığını söyledi.

XS
SM
MD
LG