Erişilebilirlik

UNICEF'ten Kadınlar ve Çocuklara Bir Milyar Dolar Yardım


Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF 28 ülkedeki çocuk ve kadınların hayatını kurtarmak amacıyla 1 milyar 200 milyon dolar bağışta bulunacağını açıkladı.

UNICEF Başkan Yardımcısı Hilde Johnson, Haiti’nin öncelikli ülke olduğunu ancak diğer ülkelerdeki acil durumların da ele alınması gerektiğini söyledi.

En kötü durumda olan ülkelerin çoğu Afrika’da.

UNICEF’in en yoğun çalışma gösterdiği ülkelerden biri olan Etiyopya’da halk aşırı kuraklık, Sudan ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde ise iç çatışmalar yaşıyor.

UNICEF geçmiş yıllarda Haiti’yi ‘kriz içinde’ bir ülke olarak sınıflandırmıştı. Haiti depreminin ardından UNICEF Haiti halkına yardım etmek, kadın ve çocukları koruyabilmek için kolları sıvadı.

Haiti UNICEF’in öncelikli ülkeler listesinin başında yer alıyor ancak UNICEF Başkan Yardımcısı Hilde Johnson diğer ülkelerde de acilen müdahale edilmesi gereken durumlar olduğunu söylüyor:

Haiti’deki çabalarımızı arttırmalıyız ancak Afrika, Afganistan, Pakistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Sudan ve Çad’daki çocukların da hak ettikleri yardımı görmelerini sağlamalıyız. Tek taraflı olamayız. Tüm çocuklara yardım etmek istediğimizi göstermeliyiz.

Johnson çocukların bir felaket halinde en çok zarar gören grup olduğunu hatırlatıyor. Doğal afetler çocukların suistimal edilme ve haklarının ihlali riskini artırıyor. Johnson çocukların cinsel taciz, cinayet, sakat kalma, yasadışı gruplara katılmaya zorlanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi.

UNICEF her yıl yaklaşık 200 acil duruma yanıt vermeye çalışıyor. Bu krizlerin en çok hissedildiği 28 ülke, İnsani Eylem Raporu’nda yer aldı.

En çok yardıma muhtaç ülkeler arasında, güney Afrika ülkeleri yer alıyor.

Bu ülkelerde yaklaşık 24 milyon kişi, kuraklık, açlık ve silahlı çatışmalardan etkileniyor.

Johnson Etiyopya’da yaklaşık 6 milyon kişinin kuraklık nedeniyle aç yaşadığını ve buradaki çocukların ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu kaydetti:

Sudan’da iç savaş, siyasi istikrarsızlık, kuraklık ve Darfur sorunu tehlikeli bir durum oluşturuyor. Güney Sudan’da durum kötüye gidiyor. Kongo’nun doğusunda binlerce kişi evlerini terk ediyor. Kadınlar ve çocuklar cinsel tacize ve şiddete maruz kalıyor.

Bu ülkelerdeki krizler genel olarak biliniyor. Bazı ülkelerse tamamen unutulmuş durumda. Johnson’a göre, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde çocuklar, istikrarsızlık ve temel hizmetlerden yoksun olma sorunuyla karşı karşıya. Ancak bu ülkede olup bitenler herkes tarafından bilinmiyor.

Nijer unutulan ülkelere bir başka örnek. Johnson Nijer’de açlık tehlikesi olduğunu ve hava durumundaki önemli bir değişikliğin binlerce çocuğu açlıktan ölmeye sürükleyeceği uyarısında bulunuyor.

UNICEF’in raporuna göre, küresel mali kriz ve istikrarsız gıda fiyatları, yoksulluk ve açlığı körüklüyor ve bu da bazı gelişmekte olan ülkelerde çocuklara yardım alanında sağlanan ilerlemeyi olumsuz etkiliyor.

XS
SM
MD
LG