Erişilebilirlik

Eğlence Medyası Okul Başarısını Düşürüyor


Amerikalı gençlerin eğlence medyasını izleyerek geçirdiği süre son 5 yılda hızla arttı. Yeni bir araştırmaya göre ortalama bir gencin her gün bu tür medyaları izleyerek geçirdiği süre 7 buçuk saat. Yeni araştırma internet ve televizyon gibi medyaların yanı sıra, cep telefonu, MP3 çalarlar ve hatta dergi ve kitapları da içeriyor. Sağlık araştırmaları yapan Kaiser Vakfı’ndan Vicky Rideout çalışmanın başındaki isim. Rideout, gençlerin kullandığı bu medyaların tek tek sayılması halinde, günlük kullanım süresinin bazen 10 saat 45 dakikaya kadar çıktığını söylüyor. Gençlerin birden fazla işi aynı anda yapma alışkanlığı edindiğini belirten Rideout, bunun her zaman iyiye işaret etmediğini belirtiyor.

Rideout’a göre, beyinle ilgili araştırma yapan uzmanlara sorarsanız, multi-tasking yani iki işi aynı anda yürütme becerisi, bu gençlerin yaptığı şekilde olmamalı. Çünkü, yaptıkları şey, beyinlerinin iki iş arasında sürekli yer değiştirmesi. Bunu çok hızlı yapıyorlar ve aslında her iki işi de, normalde yapacakları gibi yapamıyorlar.

Araştırmaya göre, çok fazla bu tip medyalarda zaman geçiren çocuk ve gençlerin dersleri de zayıf oluyor. Bu çocukların en az dörtte birinin, ders notları ortalamanın altında. Hatta gerçek rakamlar, yarısının derslerinde nispeten başarısız olduğunu gösteriyor. Kız çocukları, erkek çocuklara oranla bu tip medyaları daha fazla kullanıyor. Erkek çocuklarsa zamanlarını daha çok video oyunlarıyla geçiriyor.

Araştırmacı Rideout’a göre, kız çocukları erkekler kadar video oyunlarına meraklı değil, onların ilgi alanları farklı. Ancak erkeklerin, en kızlar kadar başka alanlara da ilgisi var.
Araştırma, kitap okuma süresinin azalmadığını gösteriyor. Ancak gazete ve dergi okuma oranı düşmüş. Daha doğrusu bu medyalar internette izleniyor. Siyahlar ve Latin kökenli çocukların günlük medya kullanım süreleri diğerlerine göre ortalama 4 saat daha fazla. Medya araçlarının en fazla kullanıldığı yaşlarsa 11 – 14 arası. Araştırma, yaşları 8 ila 18 arasında değişen 2 bin Amerikalı öğrenci üzerinde yapıldı.

XS
SM
MD
LG