Erişilebilirlik

Berlin'de Katolik Okulunda Skandal


Almanya’nın başkenti Berlin’de ‘elitlerin lisesi’ olarak tanınan bir okulda Katolik öğretmenlerin yıllarca erkek öğrencilere cinsel tacizde bulunduğunun orta çıkması, ülkede şok etkisi yaptı.

Berlin’deki Canisius College, Almanya’nın en prestijli liselerinden başında geliyor. Mezunları arasında ülkenin eliti olarak tanımlanan yönetici ve siyasetçilerinin bulunduğu okul, Katolik Cizvit Tarikatı’na bağlı bulunuyor ve eğitimi söz konusu tarikatdan papazlar yürütüyor. Almanya’nın gündemini sarsan skandal, 1970li ve 1980li yıllarda okuldan mezun olan, o dönemde 13-16 yaşı arasında bulunan çok sayıda öğrencinin, cinsel tacize uğradıklarını toplu halde okulun şimdiki müdürüne yazılı şekilde iletmeleri ile ortaya çıktı.

Şikayet mektubu üzerine konuyu önce tarikat yetkilileri ve Vatikan ile paylaşan okul müdürü, daha sonra kamuoyunu bilgilendirdi. Buna göre, elle sarkıntılıktan tecavüze kadar uzanan cinsel tacizde bulundukları saptanan en az üç eğitmen papazın 1980’li yılların sonunda görevlerinden ayrıldıkları, birinin Şili’de bulunan Cizvit Tarikatı’na bağlı başka bir okula geçerken, diğerlerinin ise Batı Almanya’da bir gençlik merkezinde çalışmaya başladıkları saptandı. Konunun kamuoyunda ve medyada en büyük yankı bulan boyutlarından biri de, Cizvit Tarikatı’nın bağlı bulunduğu Vatikan’ı 1980li yılların sonunda pedofilik tacizler konusunda bilgilendirdiğinin ortaya çıkması.

Kilise yönetiminin okulda çalıştırılan papazların, çocukları istismar edildiğini bildiği halde, buna göz yumması ve suçu işleyenlerin işine son vermek yerine, olayın gizlenerek, papazların başka görevlere tayin edilmesi eleştiriliyor. Cizvit Tarikatı, Katolik Kilisesi'nin en büyük tarikatı, 1978 yılında II. Johannes Paulus adıyla Papa olan Polonyalı Karol Wojtyla’nında tarikat ütesi olduğu biliniyor. Bu arada Cizvit Tarikatı Almanya sözcüsü, okuldan söz konusu dönemde mezun olan erkek öğrencilere özür mektubu yazdığını ve konuyla ilgili bilgileri kendileriyle paylaşmalarını istediğini açıkladı. Savcılık ise olayın zaman aşımına uğradığını, o açıdan soruşturma açılamayacağını bildirdi.

Öte yandan Hamburg ve Hannover kentlerinde aynı tarikata bağlı liselerde de, Cezvit papazların öğrencilere cinsel tacizde bulunduğunun ortaya çıkması, çocuklarını bu okullara gönderen aileleri şoke ederken, bu gelişme skandalın boyutlarını daha da genişletti. Olayın kurbanlarının kiliseye karşı tazminat davası açmayı planladıkları ve bu bağlamda ABD’de yaşanan benzer bir olayın davasıyla ilgilanen avukatlar ile ilişki kurdukları belirtiliyor. ABD`de, Roma Katolik Kilisesi`ne bağlı Los Angeles Başpiskoposluğu, 2007 yılında kiliseye bağlı papazların karıştığı cinsel taciz olayları nedeniyle açılan davaları sona erdirmek amacıyla 650 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etmişti.

Cem Dalaman'ın haberini sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.


İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG