Erişilebilirlik

Pankreas Kanseri Hastasının Umut Veren Değişimi


Pankreas kanserine yakalanan Daniel Rocha’ya dokuz ay önce doktorlar sadece birkaç hafta ömür biçmişti. Oysa kanser teşhisiyle yaşamı bir anda kararan Rocha bugün hala yaşıyor. Çünkü Rocha’yı tedavi eden doktor Victor Priego, Daniel’ı yeniden hayata bağlamayı başardı.

Kolombiya asıllı Daniel Rocha, radyo-televizyon yapımcısı. 9 ay önce kanserin en ölümcül türlerinden biri olan pankreas kanserine yakalanması hayatını değiştirmiş. Ameliyatla Rocha’nın pankreası alındı, ancak kanser karaciğere sıçramıştı. Maryland’daki Kanser ve Kan Hastalıkları Merkezi’nden Dr. Victor Priego, böyle bir hastaya biçilen ömrün en fazla dört ay olduğunu söylüyor. Dr. Priego şöyle konuşuyor: “Bana geldiğinde kanseri çok ilerlemişti. Neredeyse karaciğerinin yüzde 70’ini kanserli hücreler sarmıştı.”

Dr. Priego hemen kemoterapi tedavisine başladı. Rocha’ya uygulanan tedavi büyük bir araştırmanın parçası. Bu tedavide Gemzar adlı ilaçla deneyleri devam eden yeni bir ilaç karıştırılıyor. Priego, “Gemzar’ın yanında verdiğimiz ilaç ‘Abraxane’. Bu, deneyleri halen devam eden bir ilaç. Meme ve karaciğer kanserinde olumlu sonuçlar aldık,” diyor. Dr. Priego bu ilacın pankreas hastalarının ömrünü uzatmada da etkili olduğunu söylüyor. Klinik deneyler Nashville’deki Sarah Connon Araştırma Enstitüsü’nde devam ediyor. Dr. Priego, “Kanser araştırmaları bu şekilde yapılıyor. Yeni ilaçlar değişik şekillerde deneniyor ve sonuçta etkili olan kombinasyon o hastalığın tedavisinde standart hale geliyor. Bence bu tedavi de öyle olacak,” diyor.

Kemoterapiden önceki birkaç hafta çok güçsüz olan Rocha’yı, hastane odasında ateşler içinde yatarken bir rahip ziyaret etmiş. Bu ziyaret onun için bir dönüm noktası olmuş. Rocha, o gece ateşinin düştüğünü ve kendisini iyi hissetmeye başladığını anlatıyor. Rocha’yı hastanede ziyaret eden rahip Daniel Negroni, ruhsal yöntemlerle tedavinin gücüne inanıyor. Dr. Priego ise içgüdülerinin, hastada ruhsal bir rahatlama ve inanç olduğunda tedavinin daha başarılı sonuçlar verdiğini söylediğini belirtiyor, “Ancak elemizde bunu kanıtlayacak bilimsel veri yok,” diye ekliyor. Birçok uzman da, Rocha gibi, ruhsal rahatlama ve ailesinin büyük desteğine sahip, olaylara daha olumlu bakan hastaların kurtulma şansının yüksek olduğuna inanıyor.

Daniel Rocha’nın sıkıntısı bitmiş değil. 30 kilodan fazla veren Rocha bir süre daha ağır ilaç tedavisine devam edecek. Ancak Rocha kendisini iyi hissettiğini söylüyor. Rocha bazı günler işine bile gidebiliyor. Yeniden gitar çalmaya başladığını ve bundan sonra kendisi gibi olan hastalara yardım etmek istediğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG