Erişilebilirlik

3 Şubat Amerikan Basınından Özetler


New York Times ordudaki eşcinsellerin kimliklerini açıklamasını yasaklayan “sorma-söyleme” politikasının değiştirilmesini istiyor. Gazete, Savunma Bakanı ile Genelkurmay Başkanı’nın bu yöndeki önerisini destekliyor:

“Sorma-Söyleme yasasının değiştirilmesinin tam zamanıdır. Silahlı Kuvvetler’in hizmet etmek isteyen nitelikli personele ihtiyacı var. Kamuoyu yoklamaları, Amerikan halkının bu yasanın kaldırılmasını desteklediğini gösteriyor. Başkan Obama bu yasadan kurtulmak istediğini net bir biçimde açıkladı ve Demokratlar Kongre’nin her iki kanadında da çoğunluğu ellerinde tutuyorlar. Ordunun bu konudaki tavrı da değişmeye başladı. Amerika, eşcinsellerin hakları konusunda 1993’ten bu yana bir hayli yol aldı. Artık ordu içinde de herkese eşit haklar tanınmasının zamanı geldi.”

USA Today gazetesi de 1993 yılında kabul edilen “sorma-söyleme” yasasının kaldırılması gerektiğini savunuyor. Gazete, orduda görev yapan eşcinsellerin kimliklerini açıklamasını engelleyen yasayı çağdışı buluyor:

“Bu yasa 1993’te kabul edildiği zaman da önyargılı ve utanç verici bir yasaydı. Ancak Amerikan halkının büyük bir kısmının kabul ettiği bir düzenlemeydi. Aradan 17 yıl geçtikten sonra yasanın önyargılı ve utanç verici niteliği değişmedi. Ancak artık kamuoyu daha makul bir düzenlemeyi kabullenir bir duruma geldi. Yine de Kongre’nin bu konuda doğru bir adım atmasını sağlamak kolay olmayacak. Cumhuriyetçilerin büyük bir kısmı ve bazı Demokrat Kongre üyeleri bu yasanın kaldırılmasına karşı çıkıyor ve hala eşcinsel karşıtı düşüncelerden siyasi kazanç sağlamayı umuyor. Mevcut uygulamayla, eşcinseller kendi kimlikleri hakkında yalan söylemeyi kabul ederlerse, bu ülkeye hizmet edebiliyorlar, yaralanıp, ölebiliyorlar. Amerikan halkının büyük bir kısmı bu ilkel düşünceden artık uzaklaşmış durumda. Kongre de artık aynı noktaya gelmelidir.”

Washington Post Haiti’ye vaat edilen uluslararası yardımın önemli bir kısmının hala bölgeye ulaşmadığını belirtiyor. Ancak gazete, yardımların doğru kullanılmasını sağlayacak mekanizmaların eksik olduğunu da ekliyor:

“Haiti’nin daha önce yaşadığı felaketlerde uluslararası toplum yardıma koşmakta gecikti. Şimdi, bu yıkıcı depremin ardından benzer bir gecikme yaşanmamalıdır. Yardımın bölgeye ulaşmasını sağlamak için yardım yapanların katılacağı bir vakıf fonu oluşturulabilir. 2004’teki tsunami felaketi sonrasında Aceh’in yeniden inşasında böyle bir fon kurulmuş ve yaklaşık bir trilyon dolar toplamıştı. Haiti için kurulacak benzer bir fon da, hem yardım vaatlerinin yerine getirilmesini hem de Haiti hükümetiyle işbirliği içinde projelerin şeffaf biçimde hayata geçirilmesini sağlayabilir. Haiti’nin yeniden inşası uzun bir zaman alacaktır. Bu sürecin, daha başlangıçtan itibaren doğru bir mekanizmayla yürütülmesi gerekir.”

Los Angeles Times Fransa’da burka ve çarşaf giyenlerin kamu alanlarından yasaklanması girişimini eleştiriyor. Gazete, böyle bir düzenlemenin anayasayla güvence altına alınan din özgürlüğünü yok edeceğini savunuyor:

“Tıpkı İsviçre’de Kasım ayında minareleri yasaklayan referandum gibi, çarşafı yasaklayacak bir düzenleme de, Batı’nın İslam düşmanlığı yaptığını savunanlara yeni bir malzeme daha verecektir. Aşırı dincilikle ve dini baskılarla mücadelenin yolu, daha fazla baskı yapmaktan değil, ılımlı ve hoşgörülü davranmaktan geçer. Yüzün tamamen kapatılmasının, özellikle de gönüllü olarak yapılmadığında, kadınları aşağıladığına inanıyoruz. Ancak bunun başkalarının haklarını ihlal ettiğine veya laik devlet için tehdit oluşturduğuna inanmıyoruz. Çarşaf kullanan kadınların sayısının artmasını önlemenin en doğru yolunun, çarşafı yasaklamak olduğu konusunda ciddi şüphelerimiz var.”

XS
SM
MD
LG