Erişilebilirlik

Oscar Adayları Açıklandı


82’nci Akademi Ödülleri Töreni’nde Oscar heykelciği için yarışacak adaylar belli oldu. Adaylar arasında bilimkurgu türündeki Avatar ve Irak savaşını anlatan The Hurt Locker birden fazla adaylıkla öne çıktı.

Her iki film de En İyi Film ve En İyi Yönetmen de dahil olmak üzere 9 dalda aday oldu.

En İyi Yönetmen kategorisinde asıl yarışın Avatar’ın yönetmeni James Cameron ve The Hurt Locker’ın yönetmeni, Cameron’un eski eşi Kathryn Bigelow arasında geçeceği tahmin ediliyor.

Bigelow’un Oscar’ı alması durumunda ilk kez bir kadın yönetmen En İyi Yönetmen ödülünü evine götürmüş olacak.

En İyi Film kategorisinde dikkati çeken yapımlar arasında uzaylılarla insanlar arasında geçen öyküsüyle District 9, İkinci Dünya Savaşı’na yıllarına dair bir intikam öyküsünü anlatan Inglorious Basterds ve animasyon macera filmi Up bulunuyor. Bu yıl, En İyi Film kategorisi daha fazla ilgi çekeceği umuduyla 5 adaylıktan 10 adaylığa çıkarıldı.

En İyi Oyuncu kategorilerinde ise adaylıklar beklendiği gibi gerçekleşti. Jeff Bridges, Crazy Heart filmindeki rolüyle En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ına aday gösterildi. Sandra Bullock ise The Blind Side filmindeki rolüyle En İyi Kadın Oyuncu dalında aday oldu.

Oscar ödülleri Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi adlı meslek kuruluşu tarafından veriliyor. Oscar’a aday gösterilen film ve sanatçılar Şubat ayı başında, kazananlar ise Mart ayında açıklanıyor. Aday film ve sanatçıları, 5 binden fazla Sinema Sanat ve Bilimleri Akademisi üyesi seçiyor.

Bu yıl 82'incisi dağıtılacak olan Oscar ödüllerinde, Avatar ve The Hurt Locker, en iyi film ve en iyi yönetmen de dahil olmak üzere dokuz dalda aday gösterildi. Yönetmen James Cameron’un bilim kurgu filmi Avatar, bir milyar dolardan fazla gişe hasılatıyla rekor kırdı. Eski rekor, 1997 yapımı ve yine kendisinin yönettiği Titanik filmindeydi.

Avatar gibi dokuz ayrı kategorida aday gösterilen The Hurt Locker filmi, Irak’ta, direnişçilerin bombalarını etkisiz hale getirmekle görevli Amerikan askerleriyle ilgili. Filmin yönetmeni, James Cameron’un eski eşi Kathyrn Bigelow. Başka bir deyişle eski karı koca hem en iyi film hem de en iyi yönetmen ödülünü kazanmak için yarışacak.

Yönetmen Quentin Tarantino'nun Nazilerle ilgili kurgusal filmi “Inglourious Bestards” ise sekiz dalda aday gösterildi. Bunlar arasında en iyi film de var.

En iyi film dalında şimdiye kadar hep beş aday gösteren Akademi bu yıl aday sayısını ona çıkarttı. Dolayısıyla “Avatar”, “The Hurt Locker” ve Inglourious Bestards’ın yanı sıra; “Up in the Air”, “The Blind Side”, “Precious”, “District 9”, “Up”, “An Education” ve 'A Serious Man', adlı filmler de adaylar arasında. “District 9” bilim kurgu, “Up” ise animasyon filmi.

En iyi erkek oyuncu dalında George Clooney, Jeff Bridges, Morgan Freeman, Jeremy Renner ve Colin Firth yarışacak. En iyi kadın oyuncu adayları ise Meryl Streep, Helen Mirren, Sandra Block, Carey Mulligan ve Gaboruey Sidibe.

En iyi yardımcı kadın oyuncu adayları, Penelope Cruz, Vera Farmiga, Maggie Gyllenhaal, Anna Kendrick ve Mo'Nique. En iyi yardımcı erkek oyuncu dalında ise Matt Damon, Woody Harrelson, Christopher Plummer, Stanley Tucci ve Christoph Walths yarışacak.

En iyi yabancı film adayları ise İsrail’den “Ajami”, Arjantin’den “El Secreto de Sus Ojos”, Peru’dan “The Milk of Sorrow”, Fransa’dan “Un Prophète” ve Almanya’dan “The White Ribbon”.


XS
SM
MD
LG