Erişilebilirlik

'ABD Avrupa'nın Güvenliğine Bağlı'


Amerikalı yetkililer Obama Yönetimi’nin Avrupa’nın güvenliğine bağlı olduğunu vurguladı.

Cuma günü Paris’teki L’Ecole Militaire’de bir konuşma yapan Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Avrupa’da güvenliğin daha da arttırılması için işbirliğinin sürdüğünü, Amerikan yönetiminin bazı temel prensiplere bağlı olduğunu söyledi. Clinton, Amerika’nın bütün ülkelerin toprak bütünlüğü ve egemenliğine, NATO müttefiklerinin güvenliğine ve Avrupa ülkeleriyle ilişkilerde saydamlığa bağlı olduğunu vurguladı.

Dün Washington’da Amerika’nın Avrupa güvenlik politikasını değerlendiren Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Phil Gordon Avrupa’ya kurulması öngörülen füze savunma sistemi konusunda da bilgi verdi.

Gordon “füze savunma sistemimiz tüm NATO müttefiklerimizi kapsayacak ve bu süreci NATO’yla birlikte yürütüyoruz,” dedi.

Bush Yönetimi Polonya’ya 10 füzesavar ve Çek Cumhuriyeti’ne radar yerleştirilmesini planlıyordu. Obama Yönetimi ise kademli olarak kurulacak bir füze savunma sistemi hazırlığında.

Gordon, “biri kuzeyde biri güneyde olmak üzere iki merkeze kurulacak sistemlerin” hangi ülkelere yerleştirileceği konusunda müzakerelerin sürdüğünü söyledi. Amerikalı yetkililer, füze savunma sisteminin İran’dan gelebilecek bir tehdide göre hazırlandığını vurguluyor.

İran’ın nükleer programı konusunda da Gordon, Amerika’nın İran’a açılımda bulunduğunu ancak Tahran yönetiminin buna olumlu yanıt vermediğini söyledi.

Gordon, 2009 yılı sonuna kadar tanınan sürenin dolduğunu ve İran’dan olumlu yanıt gelmediği konusunda müttefik ülkelerinin çoğunun hemfikir olduğunu ve artık İran’a karşı farklı yaklaşımların da benimsenmesi gerektiğini vurguladı. Gordon, bununla beraber açılım teklifinin halen masada olduğunu da kaydetti.

Bir soru üzerine Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Phil Gordon, Türkiye’yle Ermenistan’ın diplomatik ilişkilerin kurulması ve geliştirilmesini öngören protokolleri onaylaması ve uygulamaya koyması gerektiğini söyledi.

Bu sayede tarafların tarihi anlaşmazlıkları giderebileceğini ve bölgede barış ve istikrarın gelişeceğini söyleyen Gordon, ilişkilerin kurulmasının her iki ülkenin çıkarına olacağını kaydetti. Gordon, Amerika’nın Türkiye ve Ermenistan’la yakın irtibat içinde olduğunu söyledi.

Haberi sağ üst köşedeki MP3 bağlantısına tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG