Erişilebilirlik

El Kaide'nin Esas Kurbanları


El Kaide'nin Esas Kurbanları
El Kaide'nin Esas Kurbanları
<!-- IMAGE -->

Bağdat’ta 25 Ocak’ta 31 kişinin öldüğü, otuzu aşkın kişinin yaralandığı bombalı saldırıların sorumluluğunu El-Kaide örgütü üstlendi.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton yayınladığı açıklamada” çok sayıda masum Iraklının hayatını kaybettiği” bombalamaları sert biçimde kınadı.

Bağdat’taki saldırılar son haftalarda Kabil ve Karaçi’de girişilenler gibi Başkan Barack Obama’nın altını çizdiği bir noktayı gözler önüne seriyor: Amerika’nın sekiz yıl önce uğradığı saldırılardan beri El-Kaide ve ortaklarının başlıca kurbanları sadece Amerikalılar ya da başka Batılı ülkelerin vatandaşları değil..

Obama 11 Eylül’de günlük işlerine gitmenin ötesinde birşey yapmayan yaklaşık 3 bin Amerikalının öldüğünü söyledi. Obama, o günden beri El-Kaide ve müttefiklerinin birçok ülkede binlerce kişiyi öldürdüğünü belirtti. Öldürülen ya da yaralanan kişilerin çoğunun Müslüman olduğunu hatırlatan Obama, El-Kaide teröristlerinin elindeki kanın çoğunun Müslüman kanı olduğunu vurguladı.

Geçen ay Amerikan Askeri Akademisi West Point’in Terörle Mücadele Merkezi tarafından yayınlanan bir rapor, sadece Arap medya kaynaklarını kullanarak Obama’nın açıklamasını doğruladı. Rapor, taraflı olma suçlamasından kaçınmak için Amerikan ya da Batılı medya kaynaklarını kullanmaktan kaçındı. Rapora göre 2004’den 2008’e kadar El-Kaide tarafından düzenlenen saldırılarda cankayıplarının yüzde 85’nin Müslüman sadece yüzde 15’nin Batılılar olduğu belirlendi. 2007 yılında savaş bölgesi olan Irak ve Afganistan’ın dışında kurbanların yüzde 99’u, 2008 yılında da yüzde 96’ı Batılı olmayan ülkelerin vatandaşlarıydı.

Raporda “El-Kaide kendisini, İslami değerlere bağlı ve Müslümanları Batılı güçlere karşı savunan Müslüman toplumun öncüsü olarak tanıtıyor ama davranışlarıyla koruduğunu iddia ettiği insanların hayatlarına hiç önem vermeyen bir tutum izliyor” denildi.

Başkan Obama” Müslüman erkek, kadın ve çocukları öldürmek, sakat bırakmak El-Kaide ve müttefiklerinin halen sunduğu ve ilerisi için de vaad ettiği gelecek..Bu gelecekte ne fırsat, ne umut, ne adalet ne de barış var”dedi.

Başkan Obama, yönetiminin Müslüman dünyasıyla karşılıklı çıkarları tanıyan yeni bir ilişki geliştirmeye kararlı olduğunu söylerken “ Bu ilişki, masum insanları öldürenleri barış , refah ve insan onurunu savunanlardan tecrit eden bir gelecek vaad etmektedir” şeklinde konuştu.

XS
SM
MD
LG