Erişilebilirlik

Sigarayı Bırakanlarda Şeker Hastalığı Riski Artıyor


Amerika’da kısa süre önce yapılan bilimsel araştırmalar, sigarayı bırakanlarda şeker hastalığına yakalanma riskinin arttığını, televizyon başında geçirilen saatlerinse ölüm riskini yükselttiğini ortaya çıkardı.

Sigarayı bırakanlar, sigarasızlığın yarattığı boşluğu yemek yiyerek doldurmaya çalışıyor. Yeni bir araştırma, sigarayı bırakanlarda görülen kilo artışının kısa vadede şeker hastalığı riskini yükselttiğini ortaya koyuyor.

Tip-2 şeker hastalığı çok yiyen ve az egzersiz yapanlarda daha çok görülüyor. Ailesinde Tip-2 şeker hastalığı olanların aynı sorunla karşılaşma olasılığı da oldukça yüksek. Sigara içmekse Tip-2 şeker hastalığına yakalanma riskini arttırıyor. Ancak sigarayı bırakmak da geçici bir risk oluşturuyor.

Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yapılan araştırmaya göre sigarayı bırakanlarda, sigarasız yaşamlarının ilk altı yılında Tip-2 şeker hastalığının ortaya çıkma riski, hayatında hiç sigara içmemiş kişilere oranla yüzde 70 daha fazla.

Şeker hastalığına yakalanma riski, sigarasız geçen ilk 3 yılda doruğa çıkıyor. Sigaradan 10 yıl ve daha fazla uzak duranlarda bu risk, hiç sigara içmeyenlerin risk seviyesine geriliyor.

Uzmanlara göre, şeker hastalığına yakalanma riskinin artmasına kilo almak neden oluyor. Ancak sigara kullananlar, bıraktıktan sonra kilo alma riski olsa da bu alışkanlıklarından mutlaka vazgeçmeli, hatta sigaraya hiç başlamamalı.

Tip-2 şeker hastalığı, yeterli miktarda insülin hormonu salgılanmadığı zaman, ya da vücudun, salgılanan yüksek miktardaki insüline direnç göstermesiyle ortaya çıkar. Pankreasın salgıladığı insülin, yemek yeme sırasında ve sonrasında kandaki şeker miktarını düşürür. Kandaki şeker miktarının yüksek olması, zaman içinde körlüğe, böbrek yetmezliğine, kalp hastalığına ve sinir sisteminin zarar görmesine neden olur.

New York’taki Columbia Üniversitesi’nin yaptığı bir başka araştırmaysa aşırı şişmanlığın, yani obezitenin, yaşam kalitesini sigara tüketimi kadar tehdit ettiğini ortaya koydu. Sigara kullananlarla aşırı şişmanların yaşam kalitesinde görülen düşüşü karşılaştıran araştırmaya göre yaşam kalitesinde aşırı şişmanlığa bağlı düşüş, sigara kullanımına bağlı kalite düşüşüne eşit.Amerika’da son yıllarda sigara içenlerin sayısı azalırken aşırı şişmanların sayısında büyük artış gözleniyor.

Bir başka araştırmaysa televizyon başında geçirilen her saatin kalp hastalığından ölme riskini yüzde 18 arttırdığını gösteriyor.Avustralya’da yetişkinler üzerinde yapılan araştırmayı, Victoria eyaletindeki Baker Kalp ve Şeker Hastalığı Enstitüsü uzmanı David Dunstan gerçekleştirdi. Dunstan, insan bedeninin hareket etmek için tasarlandığını söylüyor. Dunstan’a göre vücut ağırlığı normal olan kişilerde bile uzun süre oturmak, kandaki şeker ve yağ oranını arttırıyor.


XS
SM
MD
LG