Erişilebilirlik

Almanya AB Komiserliğine Muhafazakar Politikacıyı Atadı


Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya’nın yeni Avrupa Birliği Komiseri olarak, Baden-Württemberg Eyaleti Başbakanı, Hristiyan Demokrat Partili Günther Oettinger’i atadı. Oettinger, görev süresi 31 Ekim 2009’da sona eren Sosyal Demokrat Günter Verheugen yerine Avrupa Birliği Komisyonu’nda Almanya’yı temsil edecek.

Türkiye'nin üyeliğini yıllardır aralıksız bir şekilde destekleyen Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Sosyal Demokrat Günter Verheugen bu görevi tam on yıldır yapıyordu. AB’nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri olduğu dönemde Türkiye’nin AB ile tam üyelik müzakerelerine 3 Ekim 2005 başlamasında kilit isimlerden biri olarak bilenen Verheugen, son beş yılda ise Sanayi ve Girişimlerden Sorumlu Komisyon Başkan Yardımcısı olarak da Türkiye'ye desteğini sürdürdü. Sosyal Demokrat Verheugen’in yerine Almanya’nın komisyon üyeliğine gelen Hristiyan Demokrat Günther Oettinger ise Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ‘imtiyazlı ortaklık’ tezini en sert şekilde savunan ve destekleyen siyasetçilerden biri. Geride kalan dönemde Baden Württemberg Eyalet Başbakanı olarak özellikle ekonomik konularda çok başarılı olan ve eyalete yatırımcıları çekerek Almanya’nın ekonomik açından en refahı haline getiren Oettinger’in Brüksel’de Almanya'nın ağırlığını güçlendireceği tahmin ediliyor. Bundan önceki açıklamalarında Türkiye’yi NATO için vazgeçilmez bir partner olarak gördüğünü, ancak AB üyeliğine kesinlikle karşı olduğunu her fırsatta dile getiren Oettinger’in Brüksel’de bu konudaki tavrını sürdürüp sürdürmeyeceği merakla bekleniyor. Ancak Berlin’deki diplomatlar AB Komisyonu’nun kendini taraf olarak algılamadığını, o yüzden Oettinger’in de sert açıklamalardan kaçınması gerekeceğini savunuyorlar. Baden Württenberg Türk Toplumu Başkanı Gökay Sofoğlu, Oettinger’in Brüksel’de daha değişik bir çizgi izleyeceğini umduğunu belirtiyor.

Hukukçu olan 56 yaşındaki Oettinger’in AB’ye atanmasının Avrupa Parlamentosu’ndaki sol ve sosyal demokrat grupları rahatsız ettiği bildiriliyor. Oettinger 2006 yılındaki bir konuşmasında Nazi döneminde görev yapan bir hakimi savunmuş, cenaze törenine katıldığı söz konusu kişiyi ‘kahraman’ olarak tanımlamıştı. Olaya kamuoyundan gelen büyük tepkilerin ardından Oettinger yanlış anlaşıldığını söyleyerek özür dilemişti. Bu arada Günter Verheugen, Oettinger’in kendi yerine atanmasını, çok sert sözlerle eleştirdi ve ‘Başbakan Merkel’in temizlik operasyonu’ olarak tanımladı. Verheugen, Merkel’in Oettinger’den kurtulmak için Almanya’nın AB’deki komiserlik koltuğunu feda ettiğini öne sürdü. Oettinger, Birlik Partileri içinde Angela Merkel’in ekonomi politikalarını eleştiren ve yeteri kadar cesaretli kararlar almamakla suçlayan siyasetçilerin başında geliyor. Oettinger’in, AB Komiseri olarak öncelikli olarak enerji politikaları ile ilgileneceği de belirtiliyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG