Erişilebilirlik

Ayetullah Cenneti: İdamlar Devam Etsin


İran’ın en tutucu dini liderlerinden Ayetullah Ahmet Cenneti, hükümet karşıtı gösterilerin durması için idamların devamını istedi.

Tahran’da Cuma vaazında konuşan Cenneti, iki siyasi tutuklunun dün idam edilmesinden övgüyle söz etti ve “protesto gösterileri duruncaya kadar idamlar sürmelidir” dedi.

İran’ın en güçlü siyasi kurumlarından Ulema Konseyi’nin Başkanı olan Ayetullah Cenneti, aynı zamanda, Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejat’a yakınlığıyla tanınıyor.

Cenneti, vaazında, hükümetin seçimlerden sonraki gösterilere izin vermesini büyük bir hata olarak niteledi.

Tahran hükümeti, dün, dinci rejimi devirmeye çalışmakla suçlanan iki kişinin idam edildiğini açıkladı.

Muhammet Rıza Ali Zamani ve Araş Rahmanipur, yasak bir kralcı örgütün üyesi oldukları ve İslami rejimi yıkmaya çalıştıkları gerekçesiyle idama mahkûm olmuştu.

Tahran savcısı, Şiraz’da, 2008 yılında, 13 kişinin öldüğü cami saldırısından “Kraliyet Assamblesi” adlı bu yasak örgütü sorumlu tuttu ancak sanıkların seçim sonrası olaylara karıştıkları iddialarına değinmedi.

Bazı İran gazetelerinde, idamların seçim gösterileriyle ilgili olduğu ve sanıkların cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra çıkan ayaklanmalara karıştıkları gerekçesiyle öldürüldüğü ileri sürülüyor.

Amerika idamları ağır bir dille kınadı. Beyaz Saray sözsüsü Bill Burton, idamları cinayet olarak niteledi ve Tahran hükümetinin acımasız baskı kampanyasında neler yapabileceğini gösterdiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG