Erişilebilirlik

Sorunlu Gaz Pedalı Toyota'nın Başını Ağrıtacak mı?


Japon otomotiv devi Toyota, Amerika’daki en popüler bazı modellerinin satışını, gaz pedallarındaki sorun nedeniyle askıya aldı. Pedallardaki imalat hatasının araçların aşırı hızlanmasına neden olduğu sanılıyor.

Toyota, daha önce de aynı sorun nedeniyle 2 milyon 300 bin aracı bakıma çağırmıştı. Toyota yetkilileri, pedal sorununun yalnızca Amerika’da üretilen araçlarda ortaya çıktığını açıkladı, ancak benzer gaz pedallarının kullanıldığı Avrupa yapımı araçlarda da aynı sorunla karşılaşılabileceği uyarısında bulundu.

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota, Amerika’daki 5 fabrikasında üretimi durdurdu ve en çok satan sekiz modelin satışını askıya aldı. Karar, Toyota hisselerinin değerinde hızlı bir düşüşe yol açtı. Edmunds.com’dan Michelle Krebs, Toyota’nın attığı adımın bir ilk olduğunu söylüyor:

Krebs, “Daha önce böyle birşey görmedik. Satışı durdurulan araçlar, Toyota markasının satışlarının üçte ikisini, şirketin toplam satışlarının da yarısını oluşturuyor” diyor.

Toyota, bazı modellerindeki gaz pedallarında eskidikçe tutukluk görülmesi üzerine bakım çağrısı yaptı. Şirket, tutukluğun kazaya yolaçtığına dair bilgisi olmadığını açıklarken, ölümle sonuçlanan birkaç kazanın bu soruna bağlı olduğu yolunda haberler çıkmıştı.


Toyota’nın satışını askıya aldığı modeller arasında en çok satan Camry ve Corolla, RAV4, Avalon, Matrix, Tundra, Highlander ve Sequoia var.

Otomobil satışlarının son 20 yıldır en düşük seviyeye gerilemesiyle zor günler geçiren Amerika’daki oto galerilerine göre, sekiz model, Toyota’nın Amerika’daki satışlarının yüzde 56’sını oluşturuyor.

Bazı tüketicilerse, Toyota’nın, sorumlu bir şirketten bekleneni yaptığını söylüyor.

Toyota yetkilileri, sorunun Amerika’daki parça tedarikçisine bağlı olduğunu, Japonya’da üretilen araçları etkilemediğini bildirdi. Ancak sorunun benzer parçaların kullanıldığı Avrupa yapımlarında da görülmesi bekleniyor.

Son gelişmeler, kalite kontrol sorunları yaşayan Toyota’nın başını ağrıtacağa benziyor. Şirket, geçen yıl da benzer bir sorun nedeniyle yaklaşık 4 milyon aracı bakıma çağırmıştı.





XS
SM
MD
LG