Erişilebilirlik

ABD Nabucco'ya Desteğini Yineledi


Amerika Hazar gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıması planlanan Nabucco projesine yeniden destek verdi. Bu destek Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın Avrasya Enerji Özel Temsilcisi Richard Morningstar tarafından dile getirildi.

Washington’daki düşünce kuruluşlarından Amerikan İlerleme Merkezi’nde bir konuşma yapan Morningstar, güney koridorundaki alternatif projelere de baktıklarını söyledi:

“Nabucco’nun daha fazla dile getirilmesindeki gerekçe, bu projenin siyasi anlamda Orta ve Doğu Avrupa ülkelerine daha fazla yararı olmasından dolayıdır… Avrupa başkentlerine uğradığım zaman, Türkiye-Yunanistan-İtalya boru hattından söz edilmiyor. Çoğunlukla Nabucco’dan söz ediliyor. Güney Koridoru projesinde payı olan şirketlere, siyasi gelişmelere de bakmalarını tavsiye ediyorum. Onlara, Orta ve Doğu Avrupa’da doğal gaz ihtiyacı açısından kırılgan ülkelere daha fazla yararı olacak projelerle gelmelerini öneriyorum. Eğer Türkiye-Yunanistan-İtalya boru hattı, stratejik olarak Nabucco’nun yapabileceklerini yapsa, bu durumda iki hattan hangisinin daha karlı olabileceği düşünülebilir. Belki de bu iki boru hattını savunanlar bir araya gelip, Orta ve Doğu Avrupa’ya daha etkili gaz sevkedilmesi konusunda işbirliğini görüşebilir. Bu konuda yaratıcı olmak gerek. Amerika’nın sadece Nabucco’yla ilgilendiği yaklaşımını kabul etmiyorum. Konu çok daha geniş...”

Büyükelçi Morningstar, Amerika’nın Nabucco’ya verdiği desteğin, enerji yollarını çeşitlendirme amacı taşıdığını belirtti:

“Biz enerji yollarını çeşitlendirmek istiyoruz. Amacımız Rusya’ya karşı olmak değil. Ama bazı ülkelerin enerji ihtiyaçları açısından güvencede olması gerekiyor. Bunu sağlamanın yolu enerji yollarını çeşitlendirmekten geçiyor. Ondan dolayı Güney Koridoru projesine destek veriyoruz. Rusya’nın Kuzey ve Güney Akım projelerine karşı çıkmak, Amerika’nın üstüne düşmemiş. Ama bu, Güney Koridoru’na güçlü destek vermeyeceğiz anlamına da gelmiyor. Nabucco’nun gerçekleşmesini istiyoruz, gerçekleşmesi için de yardım etmek isteriz.”

Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın Avrasya Enerji Özel Temsilcisi Richard Morningstar, ayrıca Güney Koridoru’na önemli katkı sağlaması umulan Azerbaycan’ın, son dönemde Ermenistan’la ilişkilerini normalleştirme süreci yaşayan Türkiye’yle arasındaki gerginliğe de değindi:

“Azerbaycan’ın Ermenistan’la yaşadığı Karabağ sorununun ayrıntılarına girmek istemiyorum. Ama önemli olan Güney Koridoru’nun hem Azerbaycan, hem de Türkiye’nin çıkarlarına hizmet etmesi… Onlara söylediğimiz şey, ‘Ermenistan’la sorunlarınız olabilir, Avrupa’yla sorunlarınız olabilir, ya da Amerika’yla sorunlarınız olabilir. Ama, Güney Koridoru sizin çıkarınıza hizmet ediyor. Aranızda anlaşmanız önemli. Anlaşmazsanız, şirketler size güvenlerini yitirecek. Çıkarlarınıza bakın ve ona göre kararınızı verin.’ Bu birini diğerinin uğruna feda etmek anlamına gelmiyor.”

Güney Koridoru’nun en önemli parçalarından biri olan Nabucco doğal gaz boru hattı henüz proje aşamasında. Projenin anlaşması geçen yıl imzalandı. Ancak hangi ülkelerin bu boru hattına doğal gaz vereceği ise henüz kesinleşmedi.

XS
SM
MD
LG