Erişilebilirlik

Afganistan ve Pakistan Stratejisi


Afganistan ve Pakistan Stratejisi
Afganistan ve Pakistan Stratejisi

Amerika, Afganistan ve Pakistan’a yönelik ulusal güvenlik stratejisinde, savunmanın yanısıra diplomasi ve kalkınmanın rolünü arttırdı. Dışişleri Bakanı Bakanı Hillary Clinton, “Afganistan ve Pakistan’daki sivil ilişkilerimiz askeri kuvvetlerimiz çekildikten çok sonra da devam edecek,”dedi.

İki ülkenin karşı karşıya olduğu sorunlar büyük. Afgan hükümeti Taleban’ın saldırısı altında 30 yıllık savaşın yıktığı bir topluma güvenlik, iş ve adalet getirmek için mücadele veriyor. Sınırın öte yanında Pakistan halkı, ordunun İslamcı militanlara karşı artan çabalarına rağmen sürekli bombalı intihar saldırılarının kurbanı oluyor. El-Kaide’nin Afganistan-Pakistan sınırındaki güvenli bölgesi giderek kuşatılmakla birlikte liderleri hala Amerika ve müttefiklerine karşı saldırılar planlıyor.

Afganistan’da Amerika, Afgan kurumlarının aşırı İslamcılığın oluşturduğu tehdidi azaltma ve direnme yeteneğini arttırmaya, özellikle Taleban’ın haşhaş üretiminden elde ettiği mali kaynağı azaltmak için tarım sektörüne etkili ekonomik yardım sağlamaya ağırlık veriyor. Amerika, aynı zamanda Afganistan Devlet başkanı Hamid Karzai hükümetini yolsuzlukla mücadele ve yönetimi iyileştirme konusunda güçlü önlemler almaya teşvik ediyor. Bu Afgan halkına daha iyi hizmet verilmesini sağlayacaktır.

Pakistan stratejik bir ortaktır ve Afganistan’da başarıya ulaşmada hayati öneme sahiptir. Amerika, Pakistan’ın siyasi, ekonomik ve istikrarını tehdit eden güvenlik sorunlarının üstesinden gelmesine yardım konusunda uluslararası topluluğa öncülük etmektedir. Dışişleri Bakanı Clinton, “Pakistan ile ortak çıkarlara dayalı uzun vadeli bir ortaklık kurmak istiyoruz. Yerleri bilinen ve niyetleri açık teröristler için güvenli bir bölgeyi asla kabul etmeyeceğimizin bilinmesini de istiyoruz,” dedi.

Amerika özellikle enerji, su ve ilgili ekonomik krizler gibi Pakistan halkını yakından etkileyen alanlarda Pakistan’a sivil yardım sağlanmasına ağırlık veriyor. Bu yardım daha geniş ekonomik ve demokratik reformları destekleyecek ve Pakistan’a terörist yuvalarını yok etmede yardımcı olacaktır.

Bu strateji, Afganistan ve Pakistan’a istikrar getirme ve sonuçta bölgede kalıcı bir barış sağlamada en iyi fırsatı sunmaktadır.

XS
SM
MD
LG