Erişilebilirlik

Fransa Nedim Seven'in İade Talebini Reddetti


Fransız İstinaf Mahkemesi, Türkiye’nin, PKK’nın Avrupa’daki gizli kasası olarak bilinen Nedim Seven’i iade talebini reddetti. Ancak Nedim Seven’in tutukluluk hali devam edecek.

PKK’nın Avrupa’daki gizli kasası olarak bilinen Nedim Seven’in Türkiye’ye iade talebi Fransız istinaf Mahkemesi tarafından reddedildi. Kararın gerekçelerini açıklamayan mahkeme Seven’in tutukluluk halinin devam edeceğini bildirdi.

Paris Adliyesi İstinaf Mahkemesi’nde dün görülen karar duruşmasına sanık Nedim Seven de katıldı. Türkiye’den gelen yeni dosyalarla Ağustos ayından beri ertelenen duruşmada dün beklenen karar açıklandı.

Seven ve kendisiyle yakalanan 7 PKK üyesinin, kara para aklamak ve örgüt için zorla para toplamak gibi çeşitli suçlardan da ayrıca soruşturması devam ediyor ve bu suçtan da ileri bir tarihte yargılanması bekleniyor.

Fransa’da yogun PKK operasyonları 2 yıl önce PKK üyesi 2 kişinin bir döviz bürosunda, kaynağını açıklayamadıkları 200 bin Euro’yu dolara çevirmek isterken gözaltına alınmalarıyla başladı. PKK’nın Avrupa’daki kasası olarak bilinen Nedim Seven, Fransız polisinin operasyonunda, örgütün Avrupa sorumlusu Riza Altun ve mali sorumlusu Canan Kurtyılmaz’ın da aralarında olduğu 7 PKK’lıyla beraber Şubat 2007 tarihinde yakalanmış, ancak daha sonra, tutuksuz yargılanmak üzere salıverilince İtalya’ya kaçmıştı. Seven buradan da sahte pasaportla Ermenistan’a kaçmaya çalışırken, havaalanında yakalanarak Fransa’ya iade edilmişti. Bunun üzerine harekete geçen Türk makamları, Nedim Seven’in yargılanabilmesi için Türkiye’ye iade edilmesini istemişti.

Nedim Seven’in iade talebinin reddinde, Fransız makamlara yaptığı siyasi sığınma talebine gelecek yanıtın beklenmesinin etkili olduğu belirtiliyor. Fransız makamları Nedim Seven’in 7 arkadaşıyla beraber ‘kara para aklama ve örgüte yasa dışı yollardan gelir elde etme’ suçlamalarıyla yargılanmasını da istiyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG