Erişilebilirlik

Karzai'den Uzlaşma Mesajı


“Terör şebekelerine girmeyen Taleban üyeleri, Afgan topraklarının çocuklarıdır,” diyen Karzai, sayıları binleri bulan bu kişilerin topluma yeniden kaynaştırılması gerektiğini savundu.

İstanbul’daki toplantıya Afganistan ve Pakistan Devlet Başkanları Karzai ve Asıf Ali Zerdari’nin yanı sıra, Batılı ülkelerden diplomatlar ve Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi katıldı.

Diplomatlar, İstanbul’daki görüşmelerin, Londra Konferansı’na tek ses olarak gidilmesini sağladığını düşünüyor.

Toplantı sonunda yayınlanan ortak bildiride, Afganistan’a barış getirmek için bölgesel çözümlere ve politikalara dayalı etkili bir stratejinin gerektiği vurgulandı.

Konferansa ev sahipliği yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Taleban’la uzlaşma düşüncesine destek verdi. Gül, insanların kalbini kazanmak gerektiği, çözümün yalnızca savaşarak gelmeyeceğini söyledi. Abdullah Gül ayrıca, sorunlarıyla bölgenin kendisinin uğraşması gerektiğini sözlerine ekledi.

Afganistan Devlet Başkanı Karzai, bu stratejinin Londra Konferansı’nda Batılı devletlere sunulacağını kaydetti:

Londra’da yapılacak konferans Afganistan’ın uzlaşma ve entegrasyon planlarını, bu planları gerçekleştirecek yönetimin yapısını ve ihtiyacımız olan kaynakları dünyaya anlatmak için büyük bir fırsat sunacak.

Ancak gözlemciler yönetimdeki yolsuzluk iddiaları hala devam ettiği için Afganistan’a daha fazla yardım çağrısının uluslar arası toplumdan tepki görebileceğini belirtiyor.

Afgan halkının memnuniyetsizliği ve adam kayırma iddialarının yol açtığı sıkıntı Taleban’ın elindeki en büyük koz.

Başkan Karzai yapılması gereken çok iş olduğunu kabul ediyor.

Başkan, ‘isyanlar, yabancı devletlerin işgalleri ve bu işgallerin neden olduğu yoksulluk Afganistan’ın en büyük sorunları. Daha etkin bir yönetim için bu sorunları çözmemiz gerekiyor. Buna da daha çok uzun bir yol var’ diye konuştu.

Gözlemciler İstanbul’daki zirvenin barış ve istikrarın sağlanması için yapılan önerilerin görüşülmesine fırsat verdiğini ve sonuçların yarınki Londra konferansına götürüleceğini belirtiyor.

XS
SM
MD
LG