Erişilebilirlik

Fransa'da Kara Çarşaf Tartışmaları Yeniden Alevlendi


Laiklik ilkesi Anayasası’nda yazan tek Avrupa ülkesi Fransa’da, 6 aydır süren burka tartışması dün yeniden ülkenin politik gündemini hareketlendirdi. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin partisi iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) burkanın kamusal alanda tamamen yasaklanmasını savunuyor. UMP Genel Başkanı Xavier Bertrand, partinin Nice il örgütünde yaptığı bir konuşmada yeni bir yasa yapılarak burka giyen kadınlara Fransız vatandaşlığının verilmemesi gerektiğini açıkladı. UMP lideri yasada açık ve net bir hüküm konulmasını istediğini, çünkü Fransız olmak isteyenlerin Fransa’nın değerlerine de uyum sağlayacağını göstermesi gerektiğini, burka takan bir kadının Fransız değerlerine entegre olma isteğinin olduğuna kimsenin inanmayacağını dile getirdi. Bertrand’ın sözlerini Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin sağ kolu, Elysee Sarayı Genel Sekreteri Claude Gueant da destekledi.

Claude Gueant, burka takan kadınların Fransa’ya entegre olmak gibi bir hedeflerinin olamayacağını söyledi, Fransız olmak isteyenlere burka taşımama şartının getirilmesi fikrini onayladı. Sarkozy’nin de burkanın yasaklanmasına ilişkin bir Meclis kararı çıkarılmasını, ardından kamusal alanda burkayı yasaklayan bir yasa hazırlama fikrini onayladığını belirten Gueant, Cumhurbaşkanının harekete geçmek için konuyu soruşturmakla görevli Meclis Komisyonun raporunu beklediğini belirtti.

Muhalefet cephesi ise burkanın yasaklanması konusunda ikiye bölünmüş durumda. Anamuhalefet Sosyalist Parti Genel Başkanı Martine Aubry, « etkili olmayacak bir yasa çıkarılmasından » yana olmadığını belirtti. Yasayla yasaklama yerine, mevcut yasalarda burkanın yasaklanmasını oalanaklı kılan hükümler olduğunu, bu yasaların işletilmesinin yeterli olacağını savundu. Yeşiller partisinin önde gelen isimlerinden Avrupa Parlrmentosu Yeşiller Grubu sözcüsü Daniel Cohn Bendit, iktidarı gündem saptırmaya çalışmakla suçladı :

Yeşiller’in renkli siması Daniel Cohn-Bendit ise , « Eğer bir Fransız burka taşıyorsa ne yapacaksınız. Üzerinden çekip burkasını mı alacaksınız, yoksa kimlik kartını mı ? » dedi. Cohn-Bendit, yaklaşan bölge seçimleri nedeniyle hükümetin burka tartışması üzerinden sağ ve milliyetçi oyları toplama çabasında olduğunu söyledi. Fransızlarına sıl gündeminin işsizlik, kriz, alım gücü ve çevre kirliliği olduğunu dile getiren Cohn-Bendit, hükümeti alaylı bir üslupla, « bu adamlar gerçekten zeki, taktikleri de tutuyor » diye eleştirdi.

Burka’nın yasaklanmasını araştırmak üzere kurulan komisyonun raporunu bu hafta sonu açıklaması bekleniyor. Raporda önce Meclsi kararı, ardından da yasa çıkarılması önerisinin yer alacağı biliniyor. Hükümet de rapor doğrultusunda harekete geçmeye hazır.

XS
SM
MD
LG