Erişilebilirlik

'Amerika Uluslararası Konumunu Yeniden Kazandı'


Washington’daki Amerika İlerleme Merkezi’nde Afganistan – Pakistan stratejisinin değerlendirildiği toplantıda bir konuşma yapan Amerika Ulusal Güvenlik Danışmanı emekli orgeneral James Jones, Obama yönetiminin dış politikasını savundu.

Orgeneral Jones, “Amerika’nın dış politikasının belirleyici unsuru karşılıklı saygı ve karşılıklı çıkar arayışına dayalı açılımlarda bulunmaktır,” dedi. Jones, müttefiklerle ilişkileri yenilediklerini ve güçlendirdiklerini kaydetti.

Amerika’nın liderlik yapmaya hazır olduğunu söyleyen Jones, küresel ekonomik krize karşı alınan önlemleri anlattı, Irak savışına son verme konusunda kararlılık gösterdiklerini, Ortadoğu barış sürecine ve Birleşmiş Milletlerin güçlendirilmesine bağlı olduklarını ve dost ülkelere olduğu kadar düşmanlara da el uzattıklarını belirtti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı James Jones şöyle konuştu: “Zorluklarla dolu bir yılı geride bırakıyoruz. Ama önemli ilerlemeler de kaydettik. Daha yapılması gereken çok şey var. Bana bir yıl önce Amerika’nın dünyadaki konumunu yeniden kazanması için kaç yıl gerekir diye sorsaydınız, yıllar alır derdim. Ama biz bunu bir yıl içinde başardık. Araştırmalar da bunu yansıtıyor, ben seyahatlerim esnasında da gördüm. Amerika yeniden dünyaya dahil oldu. Diğer ülkeler de ortak çıkarlara ve karşılıklı saygı esasına dayalı bir ortak olmak istediğimizi gördüler. Ve bu ülkeler zorluklar karşısında bizimle ortak olmak istiyor.”

Jones Amerika İlerleme Merkezi’nde yaptığı konuşmasının önemli bir bölümünü Obama Yönetimi’nin Afganistan – Pakistan stratejisine ayırdı.

Orgeneral Jones, Afganistan – Pakistan sınır bölgesinin “el Kaide tarafından yürütülen şiddete dayalı aşırı akımların merkez üssü” olduğunu söyledi. 11 Eylül terör saldırılarının burada planlandığını hatırlatan Jones, el Kaide’nin burada konuşlanmaya devam ettiğini vurguladı; Amerika’nın hedefinin el Kaide’yi "bozma, dağıtma ve yenilgiye uğratma” olduğunu yineledi.

Jones, Amerika’nın Afganistan stratejisinde askeri ve sivil önlemlere ek olarak Pakistan’la ortaklığın geliştirilmesinin öngörüldüğünü hatırlattı. Afganistan stratejisinin askeri yanını anlatan Jones, el Kaide unsurlarının hedef alındığını, Afganistan ordusunun eğitildiğini ve güvenlik sorumluluğunun zamanla Afganlara devredilmesinin öngörüldüğünü açıkladı. Sivil stratejileri konusunda Jones, iyi yönetime ağırlık vereceklerini, insanlara yatırım yapacaklarını ve yolsuzlukla mücadele eden unsurlara destek vereceklerini vurguladı. Pakistan konusunda da Jones, bu ülkede el Kaidei’nin konuşlanmasına izin vermeyeceklerini, Pakistan’ın ekonomisi ve demokrasine yatırım yapacaklarını belirtti.

Jones, “Şunu vurgulamaya çalışıyoruz: Afganistan’da kalıcı bir askeri güç bırakmayacağımız gibi bölgeyi aşırı unsurlara da terk etmeyeceğiz,” dedi. Şu ana kadar yapılan operasyonlar sonucunda “el Kaide’nin çekirdeğinin ciddi şekilde zarar gördüğünü,” ancak örgütün dayanıklı olduğunun da gözlendiğini söyledi.

NATO müttefiklerinin de yeni stratejiye destek verdiğini kaydeden Jones, özellikle İngiltere, İtalya, İspanya, Romanya ve Polonya’nın katkılarına dikkati çekti.

Haberi sağ üst köşedeki MP3 bağlantısına tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG