Erişilebilirlik

AKPM'ye İlk Türk Başkan


Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde Türkiye açısından tarihi bir gün yaşandı. Adalet ve Kalkınma Partisi Antalya milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, insan hakları ve demokrasi alanındaki standartlar dendiğinde akla gelen ilk örgütlerden olan bu kurumun başına geçti.

Çavuşoğlu, 2003’ten bu yana AKPM üyesi ve 2007’den bu yana da 12 milletvekilinden oluşan Türk delegasyonuna başkanlık ediyor. Bu seçim bir kaç açıdan önemli. Her şeyden önce kurulduğu 1949’dan bu yana AKPM’nin en üst koltuğuna ilk kez bir Türk oturuyor. İlk kez bir Müslüman, 318 asil ve 318 yedek üyeden oluşan, 47 Avrupa ülkesinin temsil edildiği AKPM’nin Başkanı oluyor. İlk kez başkanlık Avrupa’nın doğu yakasından bir isme veriliyor. 1968 doğumlu Çavuşoğlu, AKPM’nin en genç başkanı olma ünvanını da eline geçirmiş durumda. Yeni Başkan bu seçimi bir değişim olarak görüyor:

“Tarihi bir gün oldu. Sadece Türkiye açısından, benim açımdan değil AKPM açısından da tarihi bir gün oldu. İlk defa Viyana’nın doğusundan, ilk defa on ülkenin dışından bir başkan seçilmiş oldu. Dolayısıyla bu bir değişimdir.”

Çavuşoğlu, başkan seçilmesinin ardından yaptığı konuşmada kuruma yeni bir dinamizm kazandırma ve bu kurumu daha görünür kılma niyetinde olduğunu da ortaya koydu.

Tabii AKPM Başkanı Türk olunca Türkiye konusunda bir yorum da kaçınılmaz oldu. Çavuşoğlu, Türkiye’nin son yıllardaki performansını övse de hâlâ yapılması gerekenler olduğunun altını çiziyor:

“Biz son 7 yıldır özellikle çok önemli reformlar yaptık. Bunu burada bir çok parlamenter ve bir çok yetkili sessiz devrim olarak nitelendirdi. Fakat bu demek değildir ki biz daha Türkiye’nin tüm eksiklerini giderdik, tüm Avrupa Birliği ya da Avrupa Konseyi standartlarına tamamen eriştik. Bunu kabul etmek lazım.”

Avrupa Birliği’ne, “Türkiye’yi telşvik etme ve engel çıkartmama”çağrısı da yapan Çavuşoğlu’na göre reformların önünü kesen en önemli etken Anayasa:

“Yapmak istediğimiz reformların önünde en büyük engel şu andaki mevcut 12 Eylül anayasasıdır. Dolayısıyla Türkiye’nin sivil bir anayasaya ihtiyacı vardır.”

Çavuşoğlu, başkanlık koltuğunda 2 yıl süreyle oturacak.

Güven Özalp'in haberini sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG