Erişilebilirlik

'Blackwater Davasında Temyize Gidilecek'


ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden Blackwater davasında savcılığın temyize gideceğini açıkladı. Irak'ta 17 sivili öldürmekle suçlanan Blackwater görevlilerinin davasını gören yargıç sanıkların anayasal haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle davanın düşmesine karar vermişti.

Biden temyiz açıklamasını Bağdat'ta Iraklı liderlerle görüşmesinden sonra yaptı. Iraklı yetkililer davanın düşmesine tepki göstermişti.

Irak'ta temaslarda bulunan Biden görüşmelerinde Mart ayında yapılacak genel seçimleri ve hükümetin Baas partisi'yle bağlantılı siyasetçilerin seçimlerde aday olmasını yasaklamasıyla ortaya çıkan sorunu değerlendirdi. Biden anlaşmazlığın Iraklılar tarafından çözüleceğini söyledi.

Irak'ta yasaklanan Baas partisiyle ilişkisi olduğu ileri sürülen 500 siyasetçi karalisteye alındı. Hükümetin bu kararını eleştiren bazı kesimler, Şiilerin bu kararla Sünnilerin siyasi gücünü sınırlamaya çalıştığını savunuyor. Bazı çevreler seçim yasağıyla ülkede ulusal uzlaşmanın da zorlaşacağını düşünüyor.

Bu arada, Sünni direnişin bir zamanlar merkezi olan Anbar vilayetinde güvenlik sorumluluğu Amerikan deniz piyadelerinden kara kuvvetlerine devredildi. Irak'ta halen görev yapan birkaç bin deniz piyasdesi önümüzdeki aylarda Irak'tan çekilecek.


XS
SM
MD
LG