Erişilebilirlik

22 Ocak Amerikan Basınından Özetler


USA Today şirketlerin ve sendikaların seçimlerde belirli adaylar lehine veya aleyhine reklam yapmasını yasaklayan kanunun Anayasa Mahkemesi tarafından kaldırılmasına tepki gösteriyor. Gazete, bu kararı kamu çıkarlarına aykırı buluyor:

"Yüz yılı aşkın bir süredir ifade özgürlüğünün korunması ile sendikaların ve şirketlerin ellerindeki paranın gücünü kullanarak seçimleri yönlendirme çabası arasında bir denge kurulmasına çalışılıyordu. Ancak artık ortada hiçbir denge kalmadı. Uzun vadede daha temiz bir seçim kampanyası sistemi oluşturabilmek için yapılabilecek en iyi şey, kampanyaların finansmanının devlet tarafından karşılanmasını sağlamaktır. Neyse ki Anayasa Mahkemesi, adayların kimden ne kadar bağış aldığının açıklanması konusunda bir değişiklik yapmadı. Böylece, temiz yönetim isteyenlerin elinde en azından bir silah kalmış oldu. Ancak karşı tarafın ele geçirdiği ateş gücü üstünlüğü göz önüne alındığında daha güçlü silahlara ihtiyaç duyulacağı da ortada."

Christian Science Monitor, Anayasa Mahkemesinin kararını yasamanın yozlaşmasına yol açacak bir gelişme olarak yorumluyor. Gazete artık gözlemci gruplara daha fazla sorumluluk düşeceğini belirtiyor:

"Son karar Anayasa Mahkemesi’ne aittir. Ancak başkalarının da bu konuda yapacak bir şeyleri vardır. Seçim kampanyalarındaki bağışları gözleyen grupların bir yanlış veya kuşku verici bir durum gördüklerinde seslerini artık daha gür çıkarmaları gerekecek. Artık şeffaflık daha da büyük bir önem taşıyacak. Aynı şekilde şirketlerin ve sendikaların büyük miktardaki paralarına karşı, küçük bağışçıların ve devlet desteğinin de önemi artacak. Anayasa Mahkemesi, bu kararıyla seçim kampanyalarının finansman biçimini büyük ölçüde değiştirdi. Yeni düzenlemenin pratikte nasıl işleyeceğini önümüzdeki seçimlerde göreceğiz. Gözlemci grupların gözlerini dört açması gerekiyor."

Washington Post gazetesi Anayasa Mahkemesi’nin kararını şirketlerin de bireyler gibi ifade özgürlüğüne sahip olduğu görüşüne dayandırdığını hatırlatıyor. Gazete, bu yaklaşıma karşı çıkıyor:

"Obama, Anayasa Mahkemesi’nin kararına karşı güçlü bir tepki istediğini söyledi. Ancak kararın anayasaya dayandırılması, bunu zorlaştırıyor. Bu kararla, Amerika’daki eyaletlerin neredeyse yarısında geçerli olan şirketlerin seçim kampanyalarında harcama yapması yasağı artık ortadan kalkıyor. Federal düzeyde Kongre, bu kararı düzeltecek bazı önlemler alabilir. Şirketlerin seçim kampanyalarıyla koordinasyonunu sınırlayacak düzenlemeler yapabilir. Partilerin adayları için harcayacakları para miktarını sınırlayan düzenlemeleri değiştirebilir. Ancak Anayasa Mahkemesi’nin ifade özgürlüğü gerekçesiyle aldığı bu kararın yol açacağı sorunların giderilmesi hiç kolay olmayacaktır."

New York Times, Irak’ta, çoğu Sünni olan yaklaşık 500 kişinin seçimde aday olmasının engellenmesini eleştiriyor. Gazete, bunun etnik gerginliği artıracağı uyarısında bulunuyor:

"Obama yönetimi, seçimde mümkün olduğunca fazla adayın yarışması için bir uzlaşma sağlanması amacıyla Iraklılara baskı uygulamalıdır. Obama yönetimi, Irak’a milyarlarca dolar yardımda bulunuyor ve Irak hükümetinin almak istediği F-16 uçakları konusunda da karar yetkisine sahip. Yönetim elindeki bu silahları kullanmalıdır. Iraklılar sert siyasi yöntemleri öğrendiler. Bu, belki sokaklarda savaşmalarından daha iyidir. Ancak bu, rakiplerinin aday olmalarını engellemek anlamına gelmemelidir. Eğer Sünniler seçim sürecinden dışlanırsa, seçimlerin de bir anlamı kalmayacaktır. Daha da kötüsü, Sünniler Irak’ın geleceğinde kendilerine bir rol verilmeyeceğini düşüneceklerdir. Bu da tam bir felaket olur."

XS
SM
MD
LG