Erişilebilirlik

Amerika İle Özbekistan Arasında İşbirliği


Amerika İle Özbekistan Arasında İşbirliği
Amerika İle Özbekistan Arasında İşbirliği
<!-- IMAGE -->

Amerika Ulusal Nükleer Güvenlik Dairesi uzmanları, radyoaktif malzemelerin yerini bulma ve güvence altına alma konusunda bir eğitim kursu vermek üzere Özbekistan’a gitti.

Kurs, Özbek personele depolanmış yüksek-derece radyoaktif malzemeyi bulma ve belirlemede gelişmiş ölçüm aletleri, arama cihazları ve diğer ekipmanı kullanmayı öğretme amacıyla düzenlendi. Arama yapan görevliler radyasyonun yerini ve niteliğini belirledikten sonra , bunu nasıl paketleyip emin bir yere götüreceklerine karar veriyor.

Nükleer Fizik Enstitüsü, Merkezi İzotop Laboratuarı, Devlet Teftiş Kurumu, Devlet Gümrük Komisyonu, Halk Sağlığı, Savunma ve Olağanüstü Durum Bakanlıklarından 25 kişi kursa katıldı. Kursun sonunda değeri 130 bin doların üzerinde ekipman, Özbekistan’ın dörtbir yanında depolanmış radyoaktif malzeme bulunabilecek yerleri aramak üzere kursiyerlere dağıtıldı.

Radyoaktif malzemeler, kanser tedavisi ve diğer ciddi hastalıklardan, deniz fenerleri gibi uzak istasyonları enerjilendirme , endüstriyel üretimde derinlik ve yoğunluğu ölçen aletlere kadar çok sayıda tıbbi ve endüstriyel faaliyetde kullanılıyor.

Amerikan Ulusal Nükleer Güvenlik Dairesinin Küresel Tehditi Azaltma Girişimi yetkililerinden Andrew Bieniawski Eğitim kursu, Amerika ile Özbekistan arasında sahipsiz radyoaktif malzemelerin yanlış ellere düşmesini önlemek için yapılan işbirliğini vurguluyor. Bu tür radyoaktif malzemelerin aranması ve güvence altına alınması, bunların “kirli bomba” denen radyolojik serpme cihazı yapmada kullanılmasını önlemede yardımcı oluyor.” dedi.

Amerikan Ulusal Nükleer Güvenlik Dairesinin Küresel Tehditi Azaltma Girişimi, otuzu aşkın ülkede benzer kurslar düzenledi. Eğitim kursları ve teçhizat bağışlarından sonra eski Sovyet Birliğinin diğer ülkelerinden uzmanlar çeşitli yerlerde radyoaktif malzemeler bulup güvence altına aldı.

Eğitim , Özbekistan’daki kursa katılan ve daha önce biraraya gelmeyen birçok uzmana radyoaktif malzemeleri arama konusunda mevcut kaynakları biraraya toplama açısından fikir alışverişi ve işbirliği yapma fırsatı yarattı.

Amerika, ortağı Özbekistan ve diğer ülkelerle tehlikeli nükleer malzemeleri bulma ve güvenli bir şekilde koruma konusunda yardımcı olmak için birlikte çalışmaya kararlıdır.

XS
SM
MD
LG