Erişilebilirlik

'Dünyada Ekonomik Özgürlük Seviyesi Düştü'


Yeni bir rapora göre, hükümetlerin mali krize müdahale etmesiyle birlikte dünya çapında ekonomik özgürlük seviyesi düştü.

Yıllık Ekonomik Özgürlük Endeksi, merkezi Washington’daki düşünce kuruluşlarından muhafazakar eğilimli Heritage Vakfı ve Wall Street Journal gazetesi tarafından yayınlandı.

Endekse göre, ortalama ekonomik özgürlük, yıl içinde 0,1 puan geriledi. En üst seviyenin 100 puan olduğu ekonomik özgürlük endeksi, 59,4’e düştü.

Ekonomik gerilemenin önüne geçmek için en çok harcama yapan ülkeler, sıralamada en çok gerileyenler oldu.

Ekonomik teşvik paketi çerçevesinde milyarlarca dolar harcayan ve geçen yıl altıncı sırada bulunan Amerika, bu yıl sekizinci sıraya düştü.

Hong Kong, en çok ekonomik özgürlüğe sahip olan ülke. İkinci sıradaysa Singapur yer alıyor. Listenin en altındaki ülkelerse Kuzey Kore ve Zimbabwe.

Türkiye’nin dünya ekonomik özgürlük endeksindeki puanı bu yıl 2,2 artırarak 67’inci sıraya yükseldi. Türkiye, Avrupa’da 43 ülke arasında 31’inci sırada yer aldı. Raporda Türk ekonomisinin son beş yılda yüzde 5 oranında büyüdüğü, özel sektörün canlandığı, iş dünyasında koşulların, yavaş da olsa, daha elverişli hale geldiği ve verimin arttığı belirtiliyor

XS
SM
MD
LG