Erişilebilirlik

'2009 İnsan Hakları Savunucuları İçin İyi Geçmedi'


İnsan Hakları Gözlem Örgütü, insan hakları savunucularının geçen yıl, sicili kabarık ülkelerde kötü muameleyle karşılaştıklarını açıkladı.

Örgüt, 20’nci yıllık raporunda tüm dünyada insan haklarının durumunu ele aldı. Raporda, 2009 yılında tüm dünyada insan hakları savunucularının kötü muamele gördüğü, gözaltına alındığı ve hatta öldürüldüğü belirtiliyor.

'Türkiye'de İnsan Hakları'

Raporda Türkiye’de insan haklarına ilişkin durum da ele alınıyor.

Örgüt, Türkiye’de insan hakları ve temel özgürlüklerin genişletilebilmesi için anayasa değişikliğine ihtiyaç bulunduğu belirtiliyor. Türkiye’de ifade özgürlüğünün geçen yıl da sağlanamadığı, gazeteci, yazar, yayıncı, akademisyen ve insan hakları savunucularının, cezai takibata maruz kaldığı vurgulanıyor. Raporda gazetelerin geçici olarak kapatılmasına, internette video paylaşım sitesi Youtube’un hala yasaklı işaret ediliyor.

Doğan Medya Grubu’na verilen vergi cezasına da değinilen raporda, Avrupa’nın, verilen büyük cezaların basın özgürlüğünü engelleyebileceği yönündeki endişesi de dile getiriliyor.

Türkiye’ye ilişkin bölümde Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in ölümünün ardından 3 yıl geçmesine rağmen, bazı önemli ayrıntıların hala açıklığa kavuşturulamadığı da vurgulanıyor. Örgüt, Türkiye’de gözaltı, tutuklama ve gösteriler sırasında polisin kötü muamele uyguladığını da belirtiyor.

Raporda, kötü muamelenin Burma ve Çin’deki otoriter hükümetlerle sınırlı kalmadığı da vurgulanıyor. Rapora göre, Afganistan, Sri Lanka, Kenya, Rusya, Sudan ve Çin insan hakları gruplarının faaliyetlerini düzenli olarak sona erdiriyor. İran ve Özbekistan ise eylemcileri gözaltına alıyor.

İsrail’de ise insan hakları gruplarının, Gazze operasyonundan sonra, en zor dönemden geçtiği belirtiliyor.

XS
SM
MD
LG