Erişilebilirlik

Vücut Tarayıcıları Kanser Riskini Arttırıyor mu?


Son anketlere göre Amerikalıların çoğu, yolcu uçaklarının terör saldırılarına maruz kalmasını engellemek için vücut tarayıcı cihazlar kullanılmasına sıcak bakıyor. Bu tarayıcıların yararlı olup olmadığı bazı ülkelerde tartışma konusu. Bazı örgütler, vücut tarayıcılarının mahremiyeti ihlal ettiği görüşünde. Birçok kişiyse bu cihazların insan sağlığını tehdit edeceğini düşünüyor. Tarayıcılar, az miktarda radyasyon yayıyor. Bazı uzmanlar, zaman içinde bu küçük miktardaki radyasyonun kanser riskini arttırabileceğini öne sürüyor.

Noel günü Amerikan yolcu uçağına terör saldırısı düzenlemeye kalkışan kişi vücut tarayıcısından geçseydi üzerinde taşıdığı patlayıcılar önceden fark edilebilirdi.

İngiltere, Hollanda, Fransa, İtalya ve Amerika, havaalanlarında beden tarayıcıları kullanılmaya başlayacağını açıkladı.

Kaptan pilot ve güvenlik uzmanı Nico Voorbach, “Mevcut metal dedektörlerle patlayıcıları tespit etmek çok zor. Vücut tarayıcıları çok işe yarayacak,” diyor.

Bedenden yansıyan röntgen ışınlarını kullanan bu cihazlar anatominin görüntüsünü çıkarıyor ve giysi altında saklananları tespit ediyor.

Cihazların yaydığı radyasyonun kansere yolaçabileceğinden kaygı duyanlar var.

Uzmanlara göre kanser riski çok düşük. Vücut tarayıcılarının yaydığı radyasyon, göğüs röntgeninden 2000 kez, bilgisayarlı tomografidense 200 bin kez daha az.

Baltimore’daki Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde radyoloji profesörü Mahadevappa Maheş, “Tarayıcıda radyasyona en fazla 15 saniye maruz kalıyorsunuz. Radyasyonun dozu çok düşük çünkü kullanılan X ışınları, vücuda nüfuz etmiyor. Çok düşük dozdaki ışınlar bedenden yansıyor ve yansıyarak dağılan ışınlar dedektör tarafından toplanıp görüntü haline getiriliyor,” diye açıklıyor.

Noel günü Amerikan uçağına saldırı girişiminde bulunan Ömer Faruk Abdülmuttalip Nijerya’nın Lagos kentinden Amsterdam’a uçmuş.

Bazı haberlere göre Nijerya, Amerika’dan vücut tarayıcıları aldı, ancak Abdülmuttalip bu cihazlardan geçmedi.

Bazı uzmanlar, birçok yoksul Afrika ülkesinin bu pahalı cihazları satın alıp kuracak güce sahip olmadığını söylüyor.

Gelişmiş ülkeler taracıları bağışlasa bile insan sağlığını tehdit eden sorunlar çıkabilir.

Radyasyon riski, cihazların bakımının düzenli yapılması mümkün olmadığı için gelişmekte olan ülkelerde daha yüksek.

Doktor Maheş, “Hastanelerdeki benzer cihazlarda olduğu gibi havaalanlarındaki tarayıcılar da rasyasyon dozunun belli seviyeyi aşmaması için düzenli olarak bakımdan geçiriliyor. Cihazların arıza yapma ve daha fazla radyasyon yayma riski her zaman mevcut. Bu nedenle düzenli bakım şart,” diyor.

Tarayıcılardan kaynaklanan radyasyonun kanser riskini arttırmadığı söylense de bazı uzmanlar dikkatli olunması uyarısı yapıyor.

Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi’nden Doktor David Brenner bunlardan biri.

Doktor Brenner, “Çocuklar, yetişkinlere kıyasla radyasyondan daha çok etkileniyor. Ana rahminde gelişmekte olan embriyolarsa daha çok risk altında.”

Uzmanlar bu konuda daha çok araştırma yapılması gerektiğini söylerken, güvenliklerinden kaygı duyan Amerikalılar, havaalanlarında vücut tarayıcıları kullanılmasına sıcak bakıyor.


XS
SM
MD
LG