Erişilebilirlik

Amerikan Kamuoyunun Başkan Obama'ya Verdiği Destek Azalıyor


Yeni bir ankete göre Başkan Obama, Ronald Reagan’dan sonra, görevinin ikinci yılına, halk desteği en düşük düzeyde başlayan ikinci başkan. Ayrıca bazıları liberal Demokratlar olmak üzere en ateşli destekçileri bile Başkan’ı eleştiriyor.Amerika’nın Sesi, Obama’ya verilen desteğin düşmesinin nedenini ve bunun Kasım ayındaki ara seçimleri nasıl etkileyeceğini inceledi.

Barack Obama liberal Demokratlar’ın tam desteğiyle başkan seçilmişti. Obama’nın kendilerini yarı yolda bırakmayacağına inanan liberal Demokratlar, şimdiyse bundan fazla emin değil.

Amerika’nın en büyük işçi sendikası AFL-CIO’nun başkanı Richard Trumka, Başkan Obama’yı, bazı zorunluluk ve aciliyetleri görmediği gerekçesiyle eleştiriyor.

Trumka şöyle diyor: “Başkanın, seçim kampanyası sırasında ekonomik sorunların boyutlarını dile getirirken ortaya koyduğu cesaret ve açıklığa her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyoruz. Şu anda siyasi cesarete ihtiyacımız var, ancak bunu görmüyoruz. Obama, ‘ekonomik durum, cesur ve hızlı adımlar atılmasını gerektiriyor. Sadece istihdam yaratmak için değil, büyümenin temellerini atmak için harekete geçeceğiz’ demişti. Şimdi bu sözleri uygulamaya koyması gerekir.”

Siyasi gözlemciler, Başkan Obama’nın, iki savaş, sağlık reformu ve son 26 yılın en yüksek işsizlik oranı gibi kolay kolay üstesinden gelinemeyecek sorunlarla uğraştığını söylüyor. Yeni bir ankete göre, Obama, Ronald Reagan’dan sonra, ikinci yılına en düşük halk desteğiyle başlayan ikinci başkan.

Medeni haklar savunucusu Julian Bond, liberallerin hiçbir zaman tatmin olmadığını söylüyor.

Bond, şöyle konuşuyor: “Bazıları gerçekçi olmayan beklentilere kapıldı. Yeni başkanla ülkede sihirli bir şekilde birkaç gün içinde bütün sorunların çözümleneceğinidüşündüler. Tabii bunun gerçekleşmesi mümkün değil.”

Bazılarıysa Başkan Obama’ya duyulan hoşnutsuzluğun Kasım’daki Kongre ara seçimlerini de etkileyeceğinden kaygılı. Demokrat Partili bazı kilit isimler şimdiden aday olmayacaklarını açıkladı. Uzmanlar, Demokratlar’ın Kongre’de çoğunluğu kaybetmemesi için Obama’nun güçlü bir liderlik sergilemesi gerektiğini söylüyor. Gazeteci Ken Walsh da bunu gerekli görüyor:
Walsh, “Beyaz Saray’dakiler 2010 yılının başarılı geçeceğine inanıyor. Bu başarı ara seçimlere bağlı. Demokratlar’ın durumu şu anda fazla iyi görünmüyor ama Kasım’a daha çok zaman var,” diyor.

Son Gallup anketine göre Başkan Obama kamuoyundan yüzde 50 oranında destek görüyor. Obama seçimi kazandığı zaman bu oran yüzde 68’di. Gallup kuruluşu, bu düşüşü, Obama’nın çoğunluğun desteğini kaybetmeye başladığının göstergesi sayıyor. Ancak uzmanlar, yine de Başkan Obama’da gösterilen yüzde 50’lik desteğin birçok başkana nasip olmayan oldukça yüksek bir oran olduğuna dikkati çekiyor.

XS
SM
MD
LG