Erişilebilirlik

Sağlık Yetkilileri Domuz Gribi Partilerine Karşı Uyarıyor


Amerikalılar domuz gribine yakalanmamak için ellerinden geleni yapıyor. Ancak bazıları da, hastalığı çabuk atlatmak ve bağışıklık kazanmak amacıyla kasten virüsü kapmanın yollarını arıyor. Hatta bunun için parti düzenleyenler bile var. Bu konuda özellikle Internet’te dolaşan haberler sağlık yetkililerini kaygılandırıyor. Yetkililer hastalığa kasten yakalanmanın doğru olmayacağı uyarısında bulunuyor.

H1N1 virüsü dünya çapında yüzbinlerce kişiyi etkiledi, büyük korkuya yol açtı. Domuz gribinden bu kadar korkulan bir ortamda bazı kişilerin hastalığa kasten yakalanmak istediğine inanmak zor. Ancak domuz gribi partisi fikri Internet’te giderek yayılıyor. Internet’te bu partilerden H1N1 virüsünün gelecekte alacağı şekle şimdiden bağışıklık kazanmanın bir yolu olarak söz ediliyor. Doktorlarsa “uzak durun” uyarısında bulunuyor. Dr. Stephen Ostroff “Henüz elimizde domuz gribi partilerinin yapıldığını doğrulayan bilgi yok ancak Internet’te bu konuda çok tartışma yapılıyor, sorular soruluyor. Bu partilere gitmek hiç de iyi bir fikir değil,” diye konuşuyor.

Domuz gribi partileri, anne-babaların çocuklarının bağışıklık kazanması için diğer çocuklarla aynı kaşığı kullanmalarına izin verdiği su çiçeği partilerinin yeni uyarlaması. Ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı gerekçesiyle çocuklarını aşılatmayan aileler, suçiçeği partilerinin nerelerde yapıldığını öğrenmek için Internet’e başvuruyor. Ancak iki çocuk annesi Peggy Fox’a göre, su çiçeği partisi mantığını domuz gribine uygulamak, çılgınlık. Fox, “Domuz gribini ne kadar kötü geçireceğinizi bilemezsiniz. Bu hastalıktan ölen çocuklar var,”diyor. Washingtonlu anneler için bir Internet sitesi kuran Fox, diğer annelerin de benzer tepki verdiklerini söylüyor. Bazılarıysa konuya ticari yönden bakıyor. Zazzle.com adlı Internet sitesi, domuz gribi partileriyle ilgili kahve bardağı, t-shirt, kravat satıyor, H1N1 virüsünü de ücretsiz veriyor.

Amerika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, parti fikrine şiddetle karşı çıkıyor ve Internet sitesinde uyarıda bulunuyor. Merkez sözcüsü Christopher Cox’a göre, iyi niyete dayansa da partiler ciddi bir hastalıktan korunmak için iyi bir yol değil. Cox, “Gribin nasıl seyredeceğini önceden tahmin edemeyiz. H1N1 virüsünün bir kişi ya da grup üzerinde nasıl bir etkisi olacağını önceden görmek mümkün değil. Virüsü kapmak isteyenlerin başına ne geleceğini bilmek zor,”diyor. Cox’a göre en iyi korunma yolu, aşılanmak. Ailesini aşılatan Peggy Fox da gripten korunmanın zaten zor olduğunu söylüyor ve herkese çocuklarına aşı yaptırmalarını tavsiye ediyor.

XS
SM
MD
LG