Erişilebilirlik

İran Üzerine Tehlikeli Senaryolar


İran Üzerine Tehlikeli Senaryolar
İran Üzerine Tehlikeli Senaryolar
<!-- IMAGE -->

Amerika Genelkurmay Başkanı, İran’ın nükleer programını uluslararası topluluğa iki tehlikeli olasılıkla sunduğunu, ülkelerin nükleer silahlara sahip bir İran ya da İran’a yönelik askeri bir saldırıdan kaçınmak için birlikte çalışmaları gerektiğini söyledi.

Oramiral Mike Mullen, Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada, İran’ın nükleer silahlara sahip olmak için “stratejik niyet” taşıdığına inandığını belirtti.

Amiral Mullen, “Bunu sadece bölgede hiçbir şekilde istenmeyen bir nükleer silah yarışı başlatma değil, İran’ın Hizbullah ya da Hamas gibi terörist gruplara verdiği sürekli destek açısından da son derece istikrar bozucu buluyoruz,” dedi.

Mullen, diğer yandan askeri bir saldırının “son derece istikrar bozucu bir sonuç” getireceğini de söyledi. Her iki olasılığın da istenmeyen sonuçlar getirmesinden kaygı duyduğunu belirten Amerikalı Amiral, bu bölgede istikrarın bozulmasının yaşadığımız dünya için tehlikeli küresel sonuçlar doğuracağını vurguladı.

Amiral Mullen, Amerika’nın bir çatışma çıkmaması için her çareye başvururken bir yandan da ortaya çıkacak olası gelişmeler için askeri gücünü hazırladığını söyledi. Mullen, İran’ın nükleer silahlar edinmemesi ya da edinmesi halinde bu silahları yok edecek bir askeri saldırıya hedef olmasını önlemek için diplomasiye ihtiyaç olduğunu belirtti.

Amiral Mullen” Bu nedenle uluslararası diplomatik ve siyasi çalışmaları sürdürmek sadece Amerika değil, tüm uluslararası topluluk için önemlidir. Bu iki sonucu önlemeye ağırlık veren çalışmalara devam edilmelidir.” şeklinde konuştu.

XS
SM
MD
LG