Erişilebilirlik

Obama ABD-Rusya İlişkilerini Yeniden Yapılandırmak İstedi


Barack Obama, iktidarının ilk yılında, Bush döneminde yıpranan Rusya - Amerika ilişkilerini yeniden şekillendirmek istediklerini açıklamıştı.

Rus siyaset uzmanı Alexander Konovalov Bush Yönetimi’nin göreceli olarak küçük ekonomisi ve eskiyen nükleer stokları nedeniyle Rusya’yı küçümseyen bir politika izlediğini söylüyor.

“Esas fark şu: Obama Yönetimi, bir önceki yönetimin her şeye artı-eksi olarak yaklaşmasının yanlış olduğunu biliyor. Rusya görünürden çok daha nüfuzlu bir ülke. Rusya’nın Amerika’ya ihtiyacı olduğu gibi, Amerika’nın da Rusya’ya ihtiyacı var.”

Konovalov’a göre iki ülke terörle mücadele, uyuşturucu kaçakçılığı, Afganistan, İran’ın nükleer programı ve nükleer silahların yayılmasını önleme konularında işbirliği yapabilir.

Temmuz ayında Obama Moskova’yı ziyaret etti ve nükleer silah stoklarının üçte bir oranında azaltılması konusunda ön anlaşmaya vardı.

"Nükleer güvenliğin arttırılması ve nükleer silahların yayılmasını önlemek için önemli adımlar attık. Buna kendi nükleer stoklarımızı azaltarak başlayabiliriz."

Bu arada iki ülke Stratejik Silahların Azaltılması Antlaşması’nın yenilenmesi için çalışıyor.

Obama’nın Avrupa’ya Füze Savunma Sistemi kurulması planlarını iptal etmesi Rusya’da memnunluk yarattı. Rusya da Afganistan’daki NATO birliklerinin takviyesi için Rus topraklarının kullanılmasına izin verdi. Ancak bu olumlu havaya rağmen Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev yeni füze teknolojisi geliştirmeye devam edeceklerini açıkladı. Bu da Washignton’da kaygıya yolaçtı.

“Anlaşmaya varsak da stratejik taarruz füzelerini geliştirmeye devam edeceğiz. Bunlar olmadan ülkemizi savunmamız imkansız.”

Konovalov, son bir yıl içinde Rus-Amerikan ilişkilerinin geliştiğini ancak tam olarak memnun edici bir düzeye gelmediğini düşünüyor.

“Önümüzdeki yıl daha da uzun olacak. Esas ihtiyacımız olan taraflar arasında yeni bir güven düzeyi oluşturmak.”

Aradaki en büyük güvensizlik, eski Sovyet Cumhuriyetleriyle ilgili. Amerika Rusya’nın bu ülkelerde söz sahibi olmasına, Rusya da NATO’nun bu ülkeleri de içine alacak şekilde genişlemesine şiddetle karşı çıkıyor.

XS
SM
MD
LG