Erişilebilirlik

Dünyanın En Uzun Gökdeleni Burç Halife Dubai’de Açıldı


Dünyanın en yüksek gökdeleni bu ayın başında Dubai’de görkemli bir törenle açıldı. Dubaili yetkililer böylece uluslararası kamuyonun dikkatini, Dubai’nin ödeyemediği dış borçlarından uzaklaştırarak yeniden canlanan inşaat sektörüne çekmeyi amaçlıyor. Burç Halife adlı 200 katlı gökdelenin inşasına başlandığında, Dubai’nin hazinesinin hiç tükenmeyeceği sanılıyordu. Oysa bir zamanların küçük ama “zengin” Arap ülkesi için, durum, bugün çok farklı.

Geniş tabanından kulesine kadar Burç Halife 800 metre uzunlukta. Oturmaya müsait 160 katı bulunan ve dünyanın çeyreğini sarmaya yetecek miktarda çelikten yapılan gökdelen Dubai’deki inşaat patlamasının başarılı sonucu sayılıyor. Yatırım uzmanı Saud Masud’a göre dünyanın en uzun binası olan bu gökdelen, Dubai’deki ekonomik kalkınmanın bir sembolü.

Ancak bazıları bu başarıyı sorguluyor. Kulenin inşasına başlandığında Dubai’nin serveti tükenmez gibi görünüyordu. Ancak ülke bugünlerde borç içinde yüzüyor. Kasım’da devlete ait Dubai World adlı şirket 60 milyar Dolar’lık kredi borcunu ödemeyi ertelediğini açıklayarak dünya piyasalarını alt üst etti. Krize rağmen binayı inşa edenler gelecekten umutlu. Binayı inşaa eden emlak şirketinin başkanı Muhammed Alabbar Emaar şöyle konuşuyor: “Ekonomik krizler gelir ve gider. Dünya son iki yıldır zor bir dönemden geçiyor. Umudumuz var ve iyimseriz. İlerlemeye devam edeceğiz.”

Ancak bu ilerleme yavaş olabilir. Gökdelenin konut kısmı hala boş. Saud Masud Burç Halife’nin emlak sektörünün gerileyişinin sembolü haline geldiğini söylüyor. Masud, “Bu ekonomik krizin bir iki yıl içinde düzeleceğini sanmıyorum. Ekonomik sorunlar ve zorluklar devam edecek. Gökdelenin varlığı da bu krizin sembolü olacak,” diye konuşuyor.

Burç Halife’nin açılışı Dubai ekonomisi için zor bir döneme rastladı. Ülkede emlak fiyatları neredeyse yarı yarıya düşmüş durumda.

XS
SM
MD
LG