Erişilebilirlik

19 Ocak Amerikan Basınından Özetler


Los Angeles Times Türkiye ile İsrail arasında yaşanan krizle ilgili olarak İsrail'in eski Ankara büyükelçisi Alon Liel'le yapılan bir röportaja yer veriyor. Liel, Türkiye'nin İsrail açısından taşıdığı önemi şu sözlerle ifade ediyor:

"İsrail, bölgedeki çıkarları açısından Türkiye ile ilişkilerin zarar görmesine tahammül edemez. Türkiye küçük ya da uzak bir ülke değildir. Türkiye ile ilişkilerin kesilmesi, İsrail'in zaten fazlasıyla sallantıda olan Ortadoğu'daki konumuna ağır bir darbe vurabilir. Akıllı bir dış politika izlememiz ve gücümüzün sınırlarını iyi anlamamız gerekiyor. Bu, diplomatik bir güç gösterisiydi ve "istediğimizi yaparız" anlamına geliyordu. Ama istediğimizi yapamayız ve sonuçta İsrail geri adım atmak zorunda kaldı"

USA Today başkan Obama'nın Beyaz Saray'daki bir yılını değerlendiriyor. Obama'nın bir enkaz devraldığını hatırlatan gazete, başkanın genel olarak iyi bir performans gösterdiğini savunuyor:

"İşsizlik hala çok büyük bir sorun ve bütçe açığı rekor düzeye ulaşmış durumda. Eğer Massachusetts'teki Senato seçimini Cumhuriyetçiler kazanırsa, Obama'nın Sağlık Reformu büyük bir darbe yiyebilir. Bütün bunlara rağmen, Obama'nın ilk yılı için ona geçer not vermemek için bir neden göremiyoruz. Bunun bir nedeni ikinci bir Büyük Depresyon yaşanmamasıdır. Diğer nedeni de yıllarca göz ardı edilen sağlık reformunu kararlılıkla savunmasıdır. Obama'nın umut ve değişim konusundaki söylemlerinden etkilenen yandaşlarının aşırı beklentileriyle kıyaslandığında geçen bir yıl hayal kırıklığı yaratmış olabilir. Ancak Obama'nın devraldığı sorunların büyüklüğü ve karmaşıklığı gerçekçi bir biçimde değerlendirilirse, Obama'nın iyi bir başlangıç yaptığı söylenebilir."

Christian Science Monitor de yaşanan ekonomik krize rağmen Amerika'daki siyahların geleceğe iyimser baktığını belirtiyor. Gazete, bunu Obama faktörüne bağlıyor:

"Bir konuda yanılmamak lazım. Irk meselesi, hala önemini koruyor. Ama eskisi kadar değil… Marthin Luther King'in doğum gününü ve ilk siyah başkanın birinci yılını kutladığımız bir dönemde, bu durumu sevinçle karşılamak gerekiyor. Büyük Depresyon döneminde yaşayan Dr. King, krizden fazlasıyla etkilenmişti. Eğer bugün yaşasaydı, muhtemelen bugünkü durgunluğun da etnik ve ırksal kökeni ne olursa olsun bütün Amerikalıları etkilediğini söylerdi. Amerika'da genel işsizlik oranının % 10 olmasına karşın siyahlar arasındaki işsizlik % 16'yı buluyor. Ancak buna rağmen siyahlar, geçen yıla kıyasla geleceğe daha iyimser bakıyor. Bazı siyahlar, Obama'nın kendileriyle yeterince ilgilenmediğini düşünüyor. Ancak Afrika kökenli Amerikalıların büyük bir kısmı hala Obama'yı destekliyor."

Washington Post Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un Haiti'de deprem ve sonrasına ilişkin bir makalesini yayınlıyor. Genel Sekreter, uluslararası toplumun Haiti'ye yapacağı yardımın bütün dünya için örnek oluşturacağını vurguluyor:

"Dünyadaki yoksullara daha iyi bir gelecek hazırlama vaadimizi yerine getirmekten hala çok uzağız. Haiti'ye yardıma koşarken bu büyük tabloyu da göz önünde tutmamız gerekiyor. Port-au-Prince sokaklarındaki insanlar iş istiyorlardı, saygınlık istiyorlardı ve daha iyi bir gelecek istiyorlardı. Bunlar, aslında dünyadaki bütün yoksulların talepleri… Haiti'ye tam da yardıma muhtaç olduğu bir dönemde uzatacağımız el, bütün bu yoksul insanlara da verilecek bir mesaj olacaktır."

XS
SM
MD
LG