Erişilebilirlik

Radikal Eğilimli Gençler ABD’de Kaygı Yaratıyor


Amerika’da arttırılan güvenlik önlemlerinin ağırlıklı olarak Müslümanları hedef aldığı yönündeki tartışmalar devam ederken, Pakistan’da da 5 Amerikan vatandaşı Müslüman gencin terör zanlısı olarak tutuklanması, Amerikalı Müslümanlar arasında rahatsızlık yarattı. Hatırlayacağınız gibi, Teksas’taki askeri üste saldırı düzenleyen Binbaşı Nidal Hasan da, Ürdün asıllı bir Araptı. Amerika’da şimdi ülkede yaşayan aşırı görüşlü Müslümanların, terör şebekeleriyle bağlantıları tartışılıyor.

5 Amerikan vatandaşı, Afganistan’daki Amerikan askerlerine yönelik saldırılara katılma girişiminde bulundukları iddiasıyla Pakistan’da bir süre önce tutuklandı. Pakistan’daki Leşker-i Tayyibe adlı örgüte üye olduğu öne sürülen David Headley ve Tahawwur Hüseyin Rana, geçen yıl Mumbai’de yapılan saldırılara karıştıkları gerekçesiyle Chicago’da yargılanıyor. Necibullah Zazi ise kendisini tanıyanlara göre sevimli bir büfe sahibiydi. Ancak O da New York’ta bombalı saldırılar düzenlemeyi planlamakla suçlanıyor. Orduda psikiyatrist olan Binbaşı Nidal Hasan’ı ise çok fazla tanıyan yoktu. Ta ki Texas’daki askeri üste 13 kişiyi öldürüp, 40 kişiyi de yaralayana kadar.

Amerikan Kongresi bu yüzden kaygılı. Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi üyelerinden Brian McCall, ülke içinde gelişen terörle ilgili bir oturum düzenleyen komisyonun üyesi. McCall, “Tehdit gerçek, ulusumuz hala risk altında. Her olay bunu bir kez daha kanıtlıyor,” diye konuşuyor.

Kongre oturumunda bir yandan ifade özgürlüğünü korurken bir yandan ülke içinde terörle nasıl mücadele edileceği sorusu gündeme geldi. Bazı uzmanlar Amerika’nın bu durumu yeterince önemsemediğini düşünüyor. Terör uzmanı Miriam Mendelson da bunlardan biri. Mendelson şöyle konuşuyor: “Bence kayıtsızlaştık. Genelde büyük saldırılara bakıp onları inceliyoruz. Halbuki radikal eğilimleri olan kişiler “küçük bir şey yapıp büyük bir etki yaratabilirim” düşüncesiyle hareket ediyor.”

Ancak Washington Enstitüsü anti-terör uzmanı Matthew Levitt, Amerika’nın kayıtsız davranmadığı görüşünde. Levitt’e göre terörle mücadelede de, kültürler arası çatışma yaratmaya çalışan radikal söylemleri engellemede de Amerikan yönetimi kayıtsız değil. Arap Amerikan Enstitüsü’nden James Zogby de, bu soruna hassasiyetle yaklaşılması gerektiğini söylüyor. Zogby, Müslüman ve Amerikalı Arapların büyük bölümünün terörist grupların Internet üzerinden yaydığı kültürler arası çatışma fikrine katılmadığını düşünüyor. Zogby, “Bu kişiler ayrımcılıkla, suçla mücadele ediyor. Fikirlerini de birer yabancı değil, Amerikan vatandaşı olarak dile getiriyorlar,” diye konuşuyor. Ancak Zogby, toplumlarından dışlanan bazı gençlerin radikalleşme eğilimi olduğunu, fakat bunun yeni bir gelişme sayılamayacağını söylüyor. Uzmanlara göre, federal hükümet düzeyinde olduğu gibi yerel düzeyde de bir takım önlemler alınabilir ve farklı toplumların liderleri ve internetten yayılan mesajlarla kandırılan gençlerin aileleriyle çalışmalar yapılması yararlı olabilir.

XS
SM
MD
LG