Erişilebilirlik

'Türkiye - Mısır İlişkileri Çok İyi'


Aralık ayı sonunda Türkiye’nin de içinde bulunduğu bir yardım konvoyunun Mısır’dan Gazze’ye girmesinde yaşanan sorunlardan ikili ilişkiler nasıl etkilendi? Türkiye’nin bölgede artan rolüne Kahire yönetimi nasıl bakıyor? Mısır’ın Ankara Büyükelçisi Dr. Alaa El Hadidi, Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu USAK’ta verdiği konferansta bu soruları cevapladı

Mısır’ın Ankara Büyükelçisi Dr. Alaa El Hadidi, merkezi Ankara’da bulunan düşünce kuruluşu Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu USAK’ta verdiği konferansta Ortadoğu’da yaşanan son gelişmelerin ışığında ikili ilişkileri değerlendirdi. “Türkiye-Mısır ilişkileri iyi değil, çok iyi!” Mısır’ın Ankara Büyükelçisi Dr. Alaa El Hadidi iki ülke ilişkilerini böyle özetledi. “Aramızda tamamen bir uyum var; fakat buna rağmen bazıları Mısır ile Türkiye arasında rekabet olduğu konusunda ısrar ediyor” diyen El-Hadidi, bu iddiaları iyi niyetli görmediğini belirtti.

El Hadidi “Türkiye ile aramız açık değil; Türkiye’yi Ortadoğu’da daha aktif rol oynamaya çağıran biziz, Türkiye’ye Arap Ligi toplantılarına katıl diyen de biziz. Şimdi Mısır, Türkiye’nin bölgede oynadığı rolden rahatsız oluyor diyorlar. Bu nasıl olabilir ki?” dedi. Büyükelçi, iki ülkenin arasını açmak isteyenler olduğuna inandığını da vurguladı.

“Türkiye’ye güveniyoruz ve Ortadoğu’da yapıcı bir rol oynadığına inanıyoruz; sonra kıskançlık ile suçlanıyoruz. Tüm bunlar Mısır’da çok olumsuz bir tepki yaratıyor” diyen El Hadidi, son yıllarda iki ülkenin askeri ilişkilerinin de geliştiğinin altını çizdi.

Aralık ayında Refah sınırında yaşanan Gazze’ye yardım krizinde de kasıtlı bir yanıltma olduğunu savunan Büyükelçi, “Biz hiçbir zaman herhangi bir konvoya veya yardım örgütüne hayır demedik” dedi. El Hadidi sadece bir sınır kapısından giriş yapılması ve gerekli izinlerin alınması konusunda ısrar ettikleri belirtti.

“Bu konvoy ilk değildi. Üçüncü konvoydu... Fakat biz konuda bilgilendirilmemiştik. Bundan önceki konvoylardan haberiniz bile olmadı. Çünkü hiçbir sorun olmamıştı...” diyen Büyükelçi El Hadidi, Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmed Davutoğlu’nun bile Mısır’ın sınır geçişi konusundaki kurallarından konvoyun organizatörleri tarafından bilgilendirilmediğini iddia etti. Büyükelçi, olaylardan dolayı Mısır’dan sınır dışı edilen ve uluslararası yardım konvoyunun organizatörü olan İngiliz Milletvekili George Galloway’in ise konuyla ilgili bilgisi olduğunu savundu.

Gazze halkıyla Hamas arasında fark gördüklerini anlatan Büyükelçi, Gazze’nin İsrail işgali altında olduğunu ve dolayısıyla bağımsız bir devlet olmadığını açıkladı. “Hamas bu sınıra uluslararası bir sınır gibi davranılmasını istiyor. Bu tuzağa düşmemek lazım” diyen Büyükelçi El Hadidi Mısır’ın Gazze’ye bir devletmiş gibi davranıp Filistin’i ikiye bölmekten yana olmadığının da altını çizdi.

Haberin tümünü sağ üst köşedeki MP3 bağlantısına tıklayarak dinleyebilirsiniz.


XS
SM
MD
LG