Erişilebilirlik

Martin Luther King'in Mirası


Martin Luther King'in Mirası
Martin Luther King'in Mirası
<!-- IMAGE -->

Amerikalılar her yıl Ocak ayının üçüncü Pazartesi günü Alabamalı bir Baptist vaiz olan ve şiddeti reddeden eylemlerle toplumsal değişikliği savunan medeni haklar lideri Doktor Martin Luther King’i anar. Martin Luther King, 15 Ocak Cuma günü yaşasaydı 81’inci yaşgününü kutlayacaktı.

“Değişiklik, kaçınılmazlığın estirdiği rüzgarlar değil sürekli mücadele ile gelir,” diyen ve buna inanan Dr. King, kitlesel boykot eylemleri, oturma grevleri, barışçı yürüyüşler ve sivil başkaldırmanın diğer pasif eylemlerini örgütledi ve bizzat katıldı.

Dr. King bir keresinde “Bir kişi vicdanen haksız olduğuna inandığı bir yasayı ihlal eder ve topluluğu yasanın haksızlığı konusunda uyandırmak için isteyerek hapis cezasını kabul ederse, gerçekte yasal düzene en büyük saygıyı ifade eder,” demişti. Böylece eylemciler, bazen bilerek ancak barışçı ve saygılı biçimde beyazlarla beyaz olmayan vatandaşları ayıran yasaları ihlal ederek bu yasaların haksızlığına dikkatleri çekmeye çalıştılar. O günlerde Rosa Parks adlı bir siyah kadın terzi, otobüste yerini bir beyaz yolcuya vermeyi reddederek yasayı ihlal etti ve ardından hapse mahkum oldu. Rosa Parks’ın uğradığı muamele, ulusal düzeyde dikkati cekti ve tüm ülkede savunduğu dava için sempati uyandırdı.

Dr. King 4 Nisan 1968’e bir suikastçinin kurşunlarıyla öldüğünde 39 yaşındaydı. Ancak bıraktığı miras hala yaşıyor. Zaman içinde ırk ayrımı yapan yasalar kaldırıldı ve ayrımcılık yasal olarak cezalandırılan bir suç sayıldı. Amerikan halkı Martin Luther King’in yaşamı ve topluma yaptığı büyük katkıyı kutlarken ilk siyah başkan olan Barack Obama da, görevinin birinci yıldönümünü doldurdu. Martin Luther king’in kızkardeşi Dr. Christine King Farris” Hayatımda aramızdan birinin başkan olduğunu görebileceğimi hiç düşünmemiştim. Obama’nın başkan olması bizim için Kutsal Topraklara ulaşmak gibi bir şey,” dedi.

Ancak sonuçta Dr. King’in yaşamı en iyi kendi sözleriyle özetleniyor:”Kişinin yaşamı için önemli olan uzunluğu değil, niteliğidir”.

XS
SM
MD
LG