Erişilebilirlik

Haiti'de Güvenlik Kaygıları Artıyor


Haiti’de depremden sağ kurtulanlara yardım çabaları giderek güçleşiyor. Depremzedeler yardım almaya çabalarken, yabancı hükümetler ve ekipler de gereken yardımı zamanında ulaştırabilmek için ter döküyor.

7.0 büyüklüğündeki depremin ardından uluslararası yardım çalışanları su, gıda ve tıbbi yardım malzemesine acil ihtiyaç duyan Haitililere ulaşmak için çabalıyor.

Yardım ekipleri kapalı yollar ve araçlarına koyacakları benzin de dahil çok sınırlı kaynaklar nedeniyle çalışmalarının aksadığını belirtiyor.

Bazı depremzedelerin Başkent Port-au-Prince’i giderek artan yağma ve şiddet olayları nedeniyle yürüyerek terk etmeye başladığı bildiriliyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, bugün Haiti’de yardım çalışmalarını yerinde gözlemleyecek. Ban, BM’nin önceliğinin yardım çalışmalarının eşgüdümünün ve acil insani yardımın sağlanması ve mümkün olduğunca çok hayatın kurtulması olduğunu söyledi.

Ban, Haitililerin meydana gelen büyük hasar ve yıkımdan ötürü “benzeri görülmemiş bir uluslar arası desteğe” ihtiyacı olduğunu da söyledi.

Haitili yetkililer, yaklaşık 40 bin kişinin toplu mezarlara gömüldüğünü bildiriyor. Ölü sayısının 200 bini bulabileceği belirtiliyor.

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 30 ülkeden kurtarma ekipleri, zamanla yarışarak enkaz altında sağ kalanlar olup olmadığını araştırıyor.

Dün Fransa’nın Amerika’yı Port-au-Prince havalimanına inen uçaklar üzerinde çok fazla kontrol kuruyor olmakla suçladı. Dün Haiti’yle Amerika arasında imzalanan anlaşmayla havalimanının kontrolü Amerikalılara devredilmişti.

XS
SM
MD
LG