Erişilebilirlik

Haiti'de Zamanla Yarış Sürüyor


Haiti’de başkent Port-au-Prince ve civarında acil gıda, su ve tıbbi yardıma ihtiyacı olan depremzedelere yardım için zamana karşı verilen yarış sürüyor.

Haiti ve Amerika, başkentteki yardım malzemelerinin ulaştırıldığı havalimanının kontrolünü Amerika’nın ele almasını öngören bir anlaşmaya imza attı.

Depremin ardından geçen dördüncü günde başkentteki enkazın büyük bölümü temizlendi. Yardım çalışmaları havalimanındaki sıkışıklık, kapalı yollar ve yetersiz kaynaklar nedeniyle aksıyordu.

Tüm dünyadan gelen yardım ekipleri canla başla çalışıyor ancak ekipler Haitililerin sabrının giderek tükendiğini ve yardım malzemelerinin hızlı dağıtımı sağlanamazsa güvenlikle ilgili sorunların çıkabileceğini belirtiyor.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın bugün Haiti Devlet Başkanı René Preval’la görüşmesi ve Amerikan hükümetine bağlı ekibin Haiti’ye en iyi şekilde yardım edilebilmesi için seçenekleri değerlendirmesi bekleniyor.

Clinton, ziyaretini havalimanıyla sınırlı tutacağını, yardım çalışmalarını aksatmak istemediğini söyledi.

Haiti’de şu anda polis gücü de görev yapamıyor. Başkentteki hapishanenin de depremde yıkılmasının ardından binlerce suçlunun sokaklarda gezdiği belirtiliyor. Geceleri yıkılmış evleri yağmalayan kişilerin olduğu da görgü tanıklarının ifadeleri arasında.

Depremde hayatta kalanlar sokaklardaki cesetlerin yaydığı kokudan kaçabilmek için ellerinden geleni yapıyor.

Haitili yetkililer şu ana kadar yaklaşık 40 bin kişinin toplu mezarlara gömüldüğünü bildiriyor. Nihai rakamın 200 bine ulaşabileceği belirtiliyor.

Yaklaşık 10 bin Amerikan askerinin Pazartesi günü yardım çalışmalarına katılmak için Haiti kıyılarına varması bekleniyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon da yarın Haiti’yi ziyaret edecek.

XS
SM
MD
LG