Erişilebilirlik

15 Ocak Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor İsrail ile Türkiye arasındaki krizin şimdilik aşıldığını yazıyor. Ancak gazete, her iki ülkenin de politikalarında yaşanan değişiklikler nedeniyle sorunların süreceği öngörüsünde bulunuyor:

"Son yıllarda, başta ordu olmak üzere Türkiye'nin laik kurumları İsrail'le ilişkileri geliştirmeye çalıştı. Ancak Türkiye içindeki dengeler hükümetten yana değişti ve hükümetin seçmenleri de İsrail'le ilişkilere iyi bakmıyor. Ayrıca Avrupa Birliği'nden umduğunu bulamayan yeni Türkiye, yüzünün İsrail ve Amerika ile ilişkileri sorunlu olan Müslüman ülkelere döndü. Başbakan Erdoğan, Lübnan ve Gazze savaşlarından sonra Ortadoğu'da İsrail'e yönelen tepkilerin sesi oldu. Tel Aviv Üniversitesinden Shlomo Brom, "İşler değişti, çünkü arık ortak düşmanımız olduğu yönünde bir algılama kalmadı. Türkiye, artık İran'ı eskiden olduğu gibi düşman olarak görmüyor" yorumunda bulunuyor. Türk ordusunun hala İsrail'le ilişkilere sıcak baktığını belirten Brom, ordunun da gücünün azaldığını söylüyor."

Washington Post depremin ardından Haiti'ye gönderilen yardım malzemelerinin dağıtımında sorun yaşandığını belirtiyor. Gazete, Haiti'de kargaşa çıkmasından endişe edildiğini vurguluyor.

"Gönderilen yardımların önemli bir kısmı hala havaalanında bekliyor ve yardım malzemelerinin dağıtımındaki sorunlar çözülmüş değil. Başkentte hala binlerce ceset sokaklarda duruyor. Amerika’nın ve uluslar arası toplumun varlığını gösteren fazla bir işaret bulunmuyor. Dış dünya ile bağlantının koptuğu diğer il ve ilçelerde ise durumun daha da kötü olduğu tahmin ediliyor. Zaten açlık ve yoksulluğun hüküm sürdüğü bir ülkede bu durum daha da büyük bir kargaşaya neden olabilir. Haitililerin gıda, su, ilaç, barınma gibi ihtiyaçları zamanında karşılanmaması şiddetin patlak verme riskini artırıyor. Yabancı yardım ekipleri, sadece hayat kurtarmak için değil, aynı zamanda kargaşayı da önlemek için daha hızlı hareket etmelidir"

Los Angeles Times depremle sarsılan Haiti'ye acil yardım malzemelerinin gönderilmesini yeterli bulmuyor. Gazete, Haiti'nin kendi ayakları üzerinde durabilmesi için uzun vadeli yardım çağrısında bulunuyor:

"Elbette Amerika'nın ve uluslararası toplumun öncelikle kanayan yarayı sarması gerekiyor. Yaralıların tedavi edilmesi, evsiz kalanlara barınma imkanı sağlanması ve cesetlerin gömülmesi gerekiyor. Ancak başkentin yeniden inşasının planlanması ve işleyen bir devlet aygıtının kurulması da gerekiyor. Amerika şimdiye kadar Haiti ile sadece kriz zamanlarında ilgilendi. Ya bir hükümet devrilmek üzereyken, ya da açlıktan kurtulmak isteyen Haitililer Florida sahillerine akın ettiklerinde… Eğer Amerika'nın Irak, Afganistan ve Yemen'de hükümetler kuracak kadar iradesi ve kaynağı varsa, Florida'nın birkaç yüz mil açığındaki bir adada da işleyen bir devlet aygıtı kurulmasına öncülük yapabilir."

Boston Globe Google'ın Çin hükümetiyle yaptığı sansür anlaşmasından vazgeçmesini destekliyor. Gazete, bunun diğer internet şirketlerine de örnek olması gerektiğini savunuyor.

"Google'ın giderek büyüyen bir internet pazarından çekilme kararını alkışlamak gerekiyor. Aktif veya pasif bir biçimde Çin hükümetinin kendi halkını baskı altında tutmasına yardımcı olan diğer Amerikan şirketlerinin de benzer bir tavır alacağını umuyoruz. Google'ın zaten hiçbir zaman sansürü kabul etmemesi gerekiyordu. Ancak gelinen noktada Çinli internet kullanıcıları hala dünya ile sansürsüz bir bağlantı kuramıyorlar."

XS
SM
MD
LG