Erişilebilirlik

Yaşlılıkta Şiddetli Ağrı Düşme Riskini Arttırıyor


Amerika’da yapılan yeni bir araştırmaya göre, yaşlıların düşmesinin en büyük nedenlerinden biri, şiddetli ağrı. Bir başka araştırma da 70 yaşın üzerindeki kişilerin yaralanmasına, 85 yaşın üzerindekilerdeyse ölüme en çok düşmenin neden olduğunu gösteriyor.

Massachusetts Üniversitesi’nde yapılan araştırmada 70 yaş üzerindeki yetişkinlerde kronik kemik ve eklem ağrıları incelendi. Suzanne Leveille araştırmayı yapan uzmanlardan. Leveille, “ortaya çıkardığımız en önemli bulgu, kronik ağrının, yaşlıların düşme olasılığını arttırması oldu” diyor.

Düşmeden kaynaklanan yaralanmalar, yaşlıların en sık karşılaştığı, tedavisi en pahalı olan ve en zor iyileşen rahatsızlıklar. Uzmanlara göre, araştırma, yaşlıların düşmesine neden olan ağrıların karmaşıklığını inceleyen ilk çalışma.

Leveille, “Araştırmaya katılanların yüzde 40’ı, ilk yıl içinde, yüzde 55’iyse ilk 18 ay içinde düştü. Çalışma kapsamında incelediğimiz 70 yaş ve üzerindeki 749 yetişkin, bin kez düşerek yaralandı” diyor.

Leveille ve ekibi, kendi başlarına yaşayan yaşlılardan çektikleri ağrıları derecelendirmelerini istedi. 18 ay içinde bu yaşlıların bin kez düştüğü belirlendi.

Boston’daki Hebrew Rehabilitasyon Merkezi’nde 70’li yaşlarda olan ve birkaç kez düşen Loretta ve George Slover’a denge testi yapılıyor. Loretta, kronik eklem ağrısı çekiyor.

Uzmanlar, ağrının şiddetinin de önemli olduğu görüşünde.

Yaşlıların travma nedeniyle hastaneye kaldırılmalarına en çok düşme neden oluyor. Düşmek, kalça kırığı ve beyin sarsıntısına yol açıyor. Leveille, bunun önlenebileceğini söylüyor:

“Ağrı ve düşme gibi sorunlara daha dikkatle yaklaşılması, yaşlıların daha sağlıklı, daha aktif ve bağımsız yaşamalarında önemli rol oynuyor.”

Yale Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göreyse yaşlıları düşmeyi engelleme konusunda bilinçlendirmek ve doktorları düşme riskini göz önünde bulundurmaya teşvik etmek, düşme vakalarını yüzde 11 oranında azaltıyor. Loretta Slover, artık daha dikkatli olduğunu söylüyor:

“Evimde, kendi yatağımdan kalkmanın, kendi mutfağıma gitmenin, canımın istediği zaman kendi zevkime göre kahvemi yapabilmenin keyfini çıkarıyorum.”

60 yaş ve üzerindeki yetişkinlerin sayısı birçok ülkede hızla artıyor. Yaşlıların sağlıklı bir hayat sürmeleri, yaşam standartlarını yükseltiyor ve sağlık hizmetleri maliyetini de azaltıyor.

XS
SM
MD
LG