Erişilebilirlik

BM Temsilcisi Clinton Haiti'ye Yardım Çağrısında Bulundu


Amerika’nın eski Başkanlarından Bill Clinton, Haiti’nin, tarihin en büyük trajedilerinden birini yaşadığını söyledi.

Birleşmiş Milletler’in Haiti özel temsilcisi Clinton, deprem mağdurlarına acil yiyecek, içecek ve ilaç yardımı yapılmasını istedi.

Başkan, Washington Post gazetesindeki yazısında, Haiti’nin kendini toparlayabilmesi için, deprem yaraları sarıldıktan sonra da komşu ülkelerin desteğine ihtiyacı olduğunu vurguluyor.

Obama yönetimi Haiti’ye yoğun bir yardım operasyonu başlatmış bulunuyor.

Amerikan arama kurtarma ekipleri adadaki çalışmalarını sürdürürken, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Savunma Bakanı Robert Gates yardım operasyonlarını yönetmek için Asya gezilerini iptal etti.

Haiti’nin Washington Büyükelçisi Raymond Joseph, Amerika’nın şu anda ülkesine yaptığı yıllık 300 milyon dolarlık yardımın en az bir milyar dolara çıkarılması gerektiği görüşünde.

Bu arada Haitililer depremin yerle bir ettiği başkent Port au Prince’de enkaz altından sağ kalanları kurtarmaya çalışıyor. Yerle bir olan binaların altından çığlıklar geldiği, sokakların cesetlerle dolu olduğu bildiriliyor.

Ölü sayısının onbinleri bulması mümkün ancak doktor, sağlık personeli ve tıbbi yardım çağrısında bulunan .
yetkililer henüz kesin bir rakam vermiyor.

7 şiddetindeki depremde Başkanlık sarayı, çok sayıda hastaneyle Bakanlık ve BM’e ait binalar ağır hasar gördü.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Haiti’deki personelden 16 kişinin öldüğünü açıkladı. Personelden 56 kişinin de sağ kurtulduğu belirtildi. Birleşmiş Milletler’in 150 görevlisinin akıbeti ise henüz bilinmiyor.

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, BM Haiti bürosu Başkanı Hedi Annabi’nin de ölenler arasında olabileceğini söyledi. Başkentin Katolik kilisesinin Başpiskoposu Joseph Serge Miot’in de da öldüğü açıklandı.

Brezilya 11, Ürdün 3 barış gücü askerinin öldüğünü açıkladı. Üç bini başkentte bulunan barış gücü kuvvetleri, arama ve yardım ekiplerinin çalışabilmesi için enkazın tıkadığı yolları açıyor.

Haiti’deki Birleşmiş Milletler polis gücünde görevli Türk polislere ise depremde bir şey olmadığı öğrenildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü, Haiti İstikrar Misyonu'nda çalışan 52 polise ulaşıldığını ve sağlık durumlarının iyi olduğunun belirlendiğini duyurdu.

Uluslararası Kızıl Haç örgütü su arıtma araçları, sahra hastaneleri, haberleşme araçları istedi, arama ve kurtarma alanlarında çalışacak gönüllülerin başvurması için çağrıda bulundu. Örgüt, yardım için bir milyon dolar ayrıldığını açıkladı. Başkent nüfusunun üçte biri olan üç milyon kişinin depremden etkilendiği belirtiliyor.

Kara ulaşımı, yolların kapanması nedeniyle imkânsız hale gelirken, haberleşme kanalları ve elektrik hala kesik.

Haiti Batı yarıküresinin en yoksul ülkesi… Ülkenin kalkınma çabaları siyasi şiddet, anarşi, yolsuzluk ve doğal felaketler yüzünden başarılı olamadı.

XS
SM
MD
LG