Erişilebilirlik

Hem Sağlıklı Hem Eğlenceli Spor


1950’lerden kalma bir spor yeniden moda oluyor. Hula hoop ya da çember, hem eğlenceli hem de uzun vadede sağlık için yararlı. Uzmanlar, bir saat çember çevirmenin koşu bandında bir saat koşmayla aynı miktarda kalori yaktığını söylüyor. Amerika’da spor kulüplerinde de çember dersleri büyük ilgi görmeye başladı.

Çember, çok eğlenceli, sağlıklı, ucuz ve Amerika’da son günlerin en popüler egzersiz çılgınlığı. Çemberin asıl çıkış noktası tam olarak bilinmese de çocuklar ve yetişkinler tarih boyunca dönem dönem bu çılgınlığa kapıldı. Son zamanlarda New York’ta yetişkinler çember çevirmenin sağlık yönünü keşfediyor. Uzmanlara göre çember çevirerek saatte 400 kalori yakılabilir. Başkan Barack Obama’nın eşi Michelle Obama çemberi çocuklar için iyi bir spor olarak tanıttı. Ancak KaytiBunny Roberts’a göre çember yetişkinler için de yararlı. Çemberin kalbi çalıştırdığını söyleyen Roberts, “Dizlere zararı yok ve tüm vücut çalışıyor. Koşmaksa vücuda zarar verebiliyor,” diye konuşuyor. Roberts çembere bir buçuk yıl önce başladı. Evi yandıktan ve herşeyini kaybettikten sonra çembere terapi olarak başladığını söylüyor.

Çember dersi veren Ted Brancu de şunları söylüyor: “Egzersiz yapmaktan fazla hoşlanmıyorum. Çember çevirmek bana dans etmek gibi geldiği için seviyorum.”

Derslerde öğrenciler nasıl çember çevrileceğini öğreniyor. Örneğin Tiffany Lewis topuğundan yaralandıktan sonra bisiklete binmeyibırakıp çembere başlamış. Lewis, “Öğrendikçe kendinizi daha iyi hissediyorsunuz. Yeni arkadaşlar edinmek için de dersler iyi bir fırsat,”diyor.

Çemberlerin tanesi yaklaşık 40 dolar. Öğrenmek için ders almanız da gerekmiyor. Roberts Internet üzerinden ya da kendi başınıza da öğrenebileceğinizi söylüyor.


XS
SM
MD
LG