Erişilebilirlik

Renault'nun Türkiye'de Üretim Kararı Fransa'yı Karıştırdı


Mali kriz nedeniyle Renault’ya kimseyi işten çıkarmaması için 3 milyar Euro yardım yapan hükümet, firmadan Flins’deki fabrikasında üretime devam etmesini istedi. Muhalefet ve Renault’da örgütlü sendikalar da firmadan üretime Fransa’da devam etmesini istiyor. Sanayi Bakanlığı ve Renault yönetimi bugün bir araya geliyor.

Fransız otomobil firması dünya devi Renault’nun, Türkiye’de de çok tutulan Clio marka arabaların yeni modelini Türkye’de, Bursa Oyak-Renault fabrikalarında üreteceği haberi ülkeyi karıştırdı. La Tribune gazetesinin « Renault, Clio 4’ü Türkiye’de üretecek » haberi ekonomi ve siyaset dünyasını sarstı. Habere göre, Renault Paris yakınlarındaki Flins fabrikasında üretmekte olduğu Clio 4’leri bundan böyle Türkiye’de üretecek, buradaki fabrikada da 2012 yılından itibaren elektrikli araba üretmeye başlayacak.

Haber Fransız medyasında geniş yankı bulunca, önce muhalefet ve Renault’da örgütlü sendika karara karşı çıktı. Muhalefet hükümeti Renault’yu bu kararından vazgeçirmeye çağırıyor. Bugün Renault yönetimiyle bir araya gelecek olan Sanayi Bakanı Christian Estrosi, « Renault bir Fransız markasıdır. Ve Fransa’da Renault satılırken, arabaları yurt dışında üretmeyiz. Renault’yu bu kararından vazgeçirme kapasitem olduğuna inanıyorum » dedi.

Çalışma yaşamından sorumlu Devlet Bakanı Laurent Waquiez de, Renault’ya kırmızı çizgilerinin olduğunu hatırlatarak, kriz nedeniyle kimseyi işten atmamak içim 3 milyar Euro devlet yardımı alan Renault’nun, üretimini Türkiye’ye taşıyamayacağını belirtti. Devletin Renault’nun yüzde 15’ine sahip olduğunu ve hissedarı olarak şirketin kararlarında söz hakkı bulunduğunu vurgulayan Waquiez, hükümet olarak gelişmelere seyirci kalmayacaklarını dile getirdi.

Hükümet ile bugün bir araya gelecek olan Renault yönetimi ise Clio 4’ün Türkiye’de üretileceği haberinin sadece medyada yer alan bir söylenti olduğunu belirtmekle yetiniyor. Renault, Clio 4’lerin Türkiye’de üretilmesini yalnızca ucuz iş gücü açısından değil, ortadoğuda tutulan bu modelin ulaşım masraflarında da kaçınmak için üretimi Bursa’ya taşımak istiyor

Tartışmadan en çok etkilenecek kesimin sözcüsü ise Elbistanlı bir Türk. Fabrika işçilerinin sözcüsü CGT Sendikası’nın Renault Flins fabrikası işyeri temsilcisi Ali Kaya ise Renault’nun hem hükümete, hem de işçilere gözdağı veren çift taraflı bir blöf yaptığını savunuyor. Renault’nun buna benzer bir baskıyı İspanya için yaptığını dile getiren Ali Kaya, orada ispanya hükümetinden taviz kopardıklarını, daha önce de Fransız hükümetinden 3 milyar euroluk yardımın yanısıra vergi indirimi ve araba satış pirimi gibi destekler de aldıklarını anlatan Ali Kaya, Renault’nun yeni tavizler koparma peşinde olduğunu söyledi. Türk asıllı Fransız sendikacı “Renault Türkiye’ye giderse zaten ucuz iş gücü kazanacağını, gitmezse de hükümete ve fabrika çalışanlarına baskı yaparak daha düşük ücret pazarlığı yapmaya çalışacaklarını kaydetti.

Bugün Sanayi Bakanı Christian Estrosi Renault yönetimiyle bir araya gelecek. Cumhurbaşkanı Nicolas Srkozy’nin de Renault yetkilileriyle görüşeceği belirtiliyor ancak görüşme henüz taraflarca doğrulanmadı.

XS
SM
MD
LG