Erişilebilirlik

Çöpten Yapılan Sanat Eserleri İlgi Görüyor


San Francisco’da işini ciddiye alan bir çöp toplama şirketi, 15 yıldır topladığı çöpleri sanat eserine çevirmeleri için seçkin sanatçılarla işbirliği yapıyor. Şirketin yanındaki stüdyoda çalışan bu sanatçılara, aylık maaş bağlanıyor ve sanatlarını burada icra etmeleri isteniyor. Tek koşul, eserlerinin yüzde yüz çöpten yapılmış olması.

James Sansing ve David Haval dört ay boyunca San Francisco Geri Dönüşüm ve Arındırma Şirketi’nin çöp deposunu malzeme odası olarak kullandı. Sanatçılar saatlerce çöp karıştırdı ve sonunda yaklaşık 10 ton çöpten iki sanat eseri yarattı. Sanatçı James Sansing çöpe atılan makineleri önce parçalayıp sonra birleştirdi ve ortaya gizem dolu bir eser çıktı. David Hevel ise farklı bir yaklaşım sergiledi. Hevel, “Satın aldığımız herşey bir müddet sonra çöpe atılıyor ve bu durum beni çok yoruyor. İnsanların hayatları, hiçbir kusuru olmayan birçok malzeme çöpe gidiyor,” diye konuşuyor.

2007 yılında Amerika’da 250 milyon tondan fazla çöp birikti. San Francisco’da sanat eserine dönüştürülen çöpler de bu yığının bir bölümü. Sanatçı James Sansing son sergisinde en sevdiği eserin çöpe atılan fotoğraflardan yapıldığını söylüyor. Sansing çöplükte bulduğu eşyaların hepsinin birer hikaye içerdiğini söylüyor ve “Eserlerime bakanlar da onları kendilerince yorumlayabilir,” diyor.

David Hesel siyasi bir mesajının olmadığını söylerken, James Sansing amacını şöyle açılıyor: Sergiyi gezenler buradan unutamayacakları bir duyguyla ayrılmalı ve bundan böyle bir şeyi çöpe atmadan önce iki kez düşünmeli.

XS
SM
MD
LG